8.1 C
Pals
Diumenge, 3 març 2024
- Publicitat -

Ànecs encostipats

Després del darrer focus de grip aviària a Espanya fa més d’una dècada, es produïa aquests dies una nova infecció. El primer cas es va detectar en dos ànecs silvestres a Palència, el mes de gener, i sis setmanes després se n’han conegut tres més a Catalunya, tots a Girona. Segons dades del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, des del 28 d’octubre del 2016 s’han notificat 781 focus en aus domèstiques i 972 en silvestres, a Europa (a França s’han vist obligats a sacrificar més de 8 milions de palmípedes). No obstant les conseqüències difereixen del brot de grip aviària de fa uns anys, que es va propagar des del sud-est asiàtic, doncs aquell va posar en alerta la comunitat internacional, ja que es transmetia a humans i les seves seqüel·les en la salut podien ser greus. Els casos detectats recentment es produeixen amb un país més preparat, amb el reforç de mesures de vigilància a les granges i en zones sensibles, com els aiguamolls, durant tot l’any.

El primer brot a Girona va ser a Sant Gregori, la qual cosa ha suposat el sacrifici de 7.300 aus més en sis granges que havien rebut ànecs d’aquesta explotació infectada. En conseqüència el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació aplicava restricccions en 240 explotacions i en 1.000 granges properes al focus, és a dir la immobilització de les granges d’aviram en un radi de tres quilòmetres i la prohibició de caçar aus silvestres en un radi de deu. Les aus sacrificades afectaven vuit municipis: Fontanilles (5.600), Vilallonga de Ter (500), Bescanó (450), la Cellera de Ter (190), Vilopriu (177) i Lliçà de Munt, al Vallès Occidental (380). D’altra banda, a Sant Aniol de Finestres es declarava el tercer focus del virus a la província, després dels Aiguamolls de l’Empordà, on es va detectar el primer cas en una cigonya trobada morta, i del cas de Sant Gregori.

Les infeccions a granges esdevenen malauradament un afer reiteratiu, molt probablement per les precàries condicions amb què s’engreixa el bestiar i el seu trasllat als escorxadors. Aquesta carn per al consum sota sospita provoca que els vegans i vegetarians vagin sumant adeptes mica a mica. D’acord que som una espècie omnívora, però no pas a qualsevol preu.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios