19.5 C
Pals
Divendres, 27 maig 2022
- Publicitat -

Edgar Nebot: “El Baix Empordà no es troba en zona de més alt risc d’incendi”

El tècnic del GRAF explica que ens trobem en un hivern poc habitual

[rt_reading_time label="Temps de lectura:" postfix="minuts" postfix_singular="minut"]
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Ja fa gairebé tres mesos que no plou degudament al Baix Empordà, i a la resta de Catalunya. A més, les temperatures són més altes de l’habitual per l’època. Tots aquests factors fan augmentar el risc d’incendi a l’hivern. Un dels exemples més recents és el que hi ha hagut aquesta setmana a Perelada. Per això, el tècnic del GRAF (Grup de Reforç d’Actuacions Forestals) dels Bombers de Girona, Edgar Nebot, explica que aquesta situació és poc habitual.

En aquest context les activitats forestals o agrícoles que normalment es duen a terme a l’hivern queden limitades per aquest risc. Tot i això, Nebot afirma que tothom ha de ser conscient del risc que hi ha. Si veiem que no hi ha aigües pels torrents, fa dies que no plou i el terreny està sec són factors que ens indiquen, segons Edgar Nebot, que ens trobem en un risc més alt d’incendi de l’usual.

Ens trobem en un hivern sec. Tot i això, no és alarmant, segons Nebot. Però s’ha d’anar amb més cautela i seguir les recomanacions i indicacions de Bombers o Agents Forestals a l’hora de fer cremes o barbacoes, i fer aquestes activitats en zones prèviament habilitades.

El risc d’incendi

El Baix Empordà no es troba en un dels focus de més risc d’incendi segons el tècnic del GRAF. Les zones de Catalunya que més preocupen són les zones del PrePirineu, on hi ha un dèficit de pluja més sever, i la zona de les Gavarres i el Pla de l’Estany. Són zones que no estan acostumades a amplis períodes de sequera, per això aquestes zones són les que preocupen més als Bombers dels GRAF.

Per solucionar tot aquest risc d’incendi i situació inusual al territori hauria de ploure. Tot i això, Edgar Nebot explica que aquesta pluja hauria de ser gradual. Una pluja torrencial no filtraria en el sòl i no proporcionaria aigua per què la vegetació es mantingués humida. Segons Nebot les pluges haurien de ser suaus i prolongades.

Què fer si localitzem un incendi?

Des dels Bombers del GRAF hi ha una sèrie de recomanacions si localitzem el focus d’un incendi. Aquestes són les indicacions que ens dona Edgar Nebot si no som professionals i ens trobem una zona forestal que s’està cremant.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Matí de divendres parcialment ennuvolat, Tramuntana i més sol dissabte

Divendres parcialment ennuvolat al matí, Tramuntana i més sol la resta de dia. Dissabte assolellat amb calor al migdia i diumenge petit retrocés de la temperatura màxima.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -