Bàrbara Hallé: “Fins fa uns anys el lideratge femení en el sector turístic era baix, però la tendència està canviant”

- Publicitat -

En aquest segon programa de la segona temporada d’Empordà 2030, centrat en la igualtat de gènere i l’equitat ens va visitar la presidenta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria Turisme de la Costa Brava i propietària de l’hotel Sant Roc i Can Liret, Bàrbara Hallé. Vam parlar de la figura de la dona i la rellevància de les dones en el teixit empresarial al Baix Empordà, entre altres temes. 

Bàrbara Hallé ha admès que “res és fàcil” a l’hora de dirigir una empresa. Si que és cert que la presidenta ha explicat que prové d’una família treballadora i a l’hora de treballar qüestions de gènere i la rellevància de la figura de la dona dins el negoci familiar no hi ha hagut cap problema. “Per entrar al món de l’hostaleria has de tenir vocació”, admet Hallé.

No és del tot habitual, tot i que aquesta tendència ha anat variant en els darrers anys, que al capdavant dels negocis hotelers i de restauració a la Costa Brava hi trobem dones. Bàrbara Hallé explica que quan va començar a treballar en el món de l’associacionisme va xocar-li les poques dones que hi havia encapçalant aquestes associacions i més que aquestes fossin joves. “El lideratge femení en el sector turístic era molt poc rellevant”, admet la presidenta. En els darrers vuit anys, però, la tendència ha anat canviant.

Una de les tendències que també s’ha observat en els darrers anys, i que podria tenir a veure amb aquesta entrada de dones als llocs de direcció de les empreses del sector turístic, és l’augment del perfil femení a les universitats i instituts que treballen en el sector social i turístic.

Bàrbara Hallé reconeix que quan va començar a dirigir la Unió d’Empresaris i l’hotel Sant Roc el més complicat va ser sentir-se escoltada en un sector que tradicionalment ha estat marcat pels homes. “A més, era molt jove i em faltava experiència”, admet la presidenta. Explica, però, que no ha tingut gaires males experiències com a dona.

Quan es parla de la motxilla que les dones han d’arrossegar molts cops quan es refereix a la família i a la conciliació laboral, Bàrbara Hallé explica que en el seu cas no ha suposat un repte, ja que l’ambient familiar l’ha acompanyada. “Sé que no és el que sol passar, però a casa tenim diverses maneres d’organitzar-nos”, explica la presidenta.

Bàrbara Hallé apunta que en els darrers anys el sostre de vidre per les dones en el sector turístic estan quedant reduïts i, cada cop més, s’està treballant per mirar que les dones ocupin posicions més igualitàries respecte els homes. “Faria falta que se’ns escoltés una mica més”, admet la presidenta. Destaca, però, que des de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre es veuen com a referent per mirar de buscar situacions més igualitàries i equitatives quan es parla de gènere. “Som un cas excepcional”, admet Hallé.

- Publicitat -