S’ha celebrat un acte per rendir homenatge al polièdric i il·lustre Josep Pella i Forgas, nascut a Begur l’any 1852 i mort ara fa cent anys. L’han organitzat la regidoria de Cultura del municipi, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Baix Empordà i l’Institut d’Estudis del Baix Empordà.

Ha tingut lloc a la biblioteca municipal Salvador Raurich i hi van assistir una vintena de persones. Entre elles, el periodista i historiador, Jaume Guillamet; l’arxiver i historiador, Ramon Alberch i l’historiador, Joan Badia. A més, també va comptar amb la presència i intervenció de la regidora de cultura, Mònica Martínez, i l’alcalde de la vila, Joan Loureiro.

També, es va presentar el quadern Pella i Forgas de la filòloga i traductora, Concepció Iribarren. Una obra editada també per l’Ajuntament de Begur, que a la mateixa introducció parla de les diverses facetes del personatge: “Anem analitzant totes les cares d’aquest begurenc tan polièdric, sense oblidar que totes pertanyen a la mateixa persona: una gran personalitat que va deixar un important llegat per a les generacions que hem seguit.”

Durant l’acte s’ha fet referència a Pella i Forgas com a “home de lletres, historiador, polític, advocat, jurista i ciutadà.” Doncs, han recordat que al llarg de la seva vida va presidir vàries entitats. Per exemple, l’Ateneu Barcelonès o l’Acadèmia de les Bones Lletres. Va ser un dels fundadors de l’Acadèmia de la Llengua Catalana. I va escriure diversos opuscles, articles i poemes, a més, d’una desena de llibres. El més conegut, Historia del Ampurdán.