Malgrat que no ha estat inclosa al programa oficial d’aquest any, El meu avi ha tornat a cantar-se aquest vespre a la 58a edició de Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell. Quan ha arribat el moment dels cants conjunts, el públic ha començat a xiular i a demanar que es cantés El Meu Avi. Entre els crits del públic, un membre de Peix Fregit ha anunciat que cantarien l’havanera d’Ortega Monasterio, tot i no ser inclosa en el programa oficial.
Després d’haver acabat de cantar la última havanera del programa oficial, La Gavina de Frederic Sirés, han començat a sonar els primers acords d’El Meu Avi que ha fet posar dempeus tot el públic de la plaça del Port Bo. Neus Mar ha estat la única intèrpret de la cantada que no ha cantat la popular havanera.
Aquest 2025, l’organització havia decidit excloure la popular peça de Josep Lluís Ortega Monasterio, que durant dècades havia tancat la cantada com un himne oficiat per tothom. La decisió, presa per la comissió artística de la cantada, tenia com a objectiu renovar el repertori i donar visibilitat a altres autors locals. Tanmateix, el context va fer que el debat anés més enllà.
La figura d’Ortega Monasterio es va veure sacsejada recentment per l’emissió del documental Murs de silenci a TV3, que va explicar que el compositor d’El Meu Avi estaria vinculat a una xarxa de clubs on s’explotaven sexualment menors d’edat, tot i que el cas està arxivat judicialment. La família del compositor va criticar la decisió, que va qualificar de censura injustificada.
Durant la cantada d’aquest vespre, que s’ha celebrat a la platja del Port Bo de Calella, en què han actuat els grups Peix Fregit, Port Bo, Terra Endins, Neus Mar i les Joves Veus del Mar, la cançó El meu avi no s’ha interpretat oficialment. Tot i això, però, en finalitzar La gavina, l’última peça del programa, el públic ha començat a cantar a cappella la lletra de la coneguda havanera. Entre aplaudiments, alguns dels músics han seguit la tonada des de l’escenari, sense amplificació.
L’alcaldessa de Palafrugell afirma que no s’esperava el debat de la censura i de l’anticatalanisme
Sobre la polèmica d’enguany al voltant d’El Meu Avi, l’alcaldessa de Palafrugell, Laura Millán ha assegurat, en declaracions al programa Una Cantada Diferent de Ràdio Capital, que “dins els grups d’havaneres hi havia sensibilitats diferents i que alguns no se sentien còmodes cantant aquesta cançó i d’altres que la reconeixen com un cant popular”.
Ha explicat que “hi havia una divisió i ens van demanar la nostra opinió, i nosaltres vam donar els nostres arguments i punts de vista, i des de la comissió vam decidir que no es cantaria i que apostaríem per altres figures de Palafrugell”. També ha afegit que “com a administració no podíem obligar a cap grup a cantar una cançó amb la qual no se sentissin còmodes”. Cal recordar que la comissió artística està formada per cinc representants dels grups d’havaneres i dos de l’Ajuntament de Palafrugell.
L’alcaldessa palafrugellenca ha admès que sí que esperava que fos una decisió polèmica “tant per un costat, com per l’altre” però que “el que no esperàvem ni per part meva, ni de l’equip de govern ni per part dels grups va ser el tema de la censura i de l’anticatalanisme del qual ens han titllat. “No era aquest el debat que esperàvem”, ha assegurat Laura Millán.
Accions a favor d’El Meu Avi abans de començar la cantada
Al llarg de tota la tarda, el partit polític Alhora, ha repartit fulletons amb la lletra d’El Meu Avi i ha animat els assistents a cantar la popular havanera.
El president d’Alhora, Jordi Graupera, ha denunciat, a través d’una piulada a X, que la Policia Local de Palafrugell estava identificant militants del partit que presideix que estaven repartint fulletons amb la lletra de l’havanera. Assegura que els han dit que era per “evitar aldarulls”.
A més, durant la tarda per xarxes socials, el net del compositor, Koldo Ortega-Monasterio, ha compartit una imatge amb la lletra de la cançó que s’ha escampat ràpidament per xarxes.