“Calonge, poble de llibres” inicia la seva programació amb 7 cicles culturals entorn de la literatura i el món del llibre

Aquest cap de setmana es donarà el tret de sortida als cicles 'Homenéts' i `Llibresons', després que 'Vi en Vers i 'Llibreters VIP' s'estrenessin amb èxit per Sant Jordi amb Enric Casasses i Màrius Serra.

- Publicitat -

Després de l’èxit de la primera diada de Sant Jordi a Calonge, la booktown catalana estrena una programació estable en forma de 7 cicles culturals amb l’objectiu de difondre la literatura i el món del llibre i de convertir Calonge en destí cultural de qualitat i en un punt de trobada permanent d’escriptors, editorials, traductors, llibreters i lectors.

Segons ens ha informat l’Ajuntament de Calonge, els 7 cicles, que comptaran amb activitats el primer cap de setmana de cada mes i que estan pensats per a tot tipus de públic, complementen la programació cultural habitual del municipi i les activitats que desenvolupen les 7 llibreries de “Calonge, poble de llibres”.

7 cicles entorn de la literatura i el llibre

Amb motiu de Sant Jordi es va donar el tret de sortida a tres dels cicles culturals de “Calonge, poble de llibres”: ‘El Vi en Vers’  amb Enric Casasses i “La Gastronòmica”, ‘Essencials’ amb Lydie Salvayre (Premi Goncourt 2014) i ‘Llibreters VIP’ amb Màrius Serra. Aquest cap de setmana s’estrenen dos nous cicles: ‘Homenéts’ amb Toni Strubell i Carme Fenoll, i ‘Llibresons’ amb Caïm Riba. Els cicles restants, ‘Llibrescènics’ i ‘Llibremenuts’, arrencaran abans de l’estiu.

VI EN VERS:

Va arrancar el passat 22 d’abril amb Enric Casasses, i continua aquest divendres 6 de maig a les 19:30 amb Carles Rebassa i els seus versos.

Ens oferirà recitals poètics amb degustació de vins en espais emblemàtics del nucli antic de Calonge amb el Castell o la Capella del Carme. Una experiència diferent, on la personalitat i la lírica dels diversos poetes catalans s’entrelligaran d’una manera particular amb els vins de la D.O Empordà acompanyats del maridatge de La Gastronòmica (especialistes en experiències enogastronòmiques). Els principals poetes que hi participaran seràn, Josep Pedrals, Blanca Llum Vidal, Maria Sevilla, Andreu Subirats, Núria Martínez Vernis, Carles Rebassa i Oriol Sauleda.

A més a més, aquest cicle es completarà amb una activitat exclusiva que permetrà un grup reduït de persones allargar la vetllada acompanyant el poeta convidat a degustar un dels menús literaris que ofereixen els diversos restaurants de Calonge.

LLIBRETERS VIP:

Una forma diferent de conèixer les 7 llibreries de Calonge, és fer-ho de la mà de persones que no son llibreters d’ofici però que per la seva trajectòria professional i per la seva carrera en un altre camp, són especialistes en llibres. Cada un d’aquests prescriptors ens oferirà una mirada diferent i singular de la ruta per les 7 llibreries, destacant els títols seleccionats de cada una d’elles. Ada Parellada, Eva Piquer, Jordi Basté i Jordi Amat, en formaran part d’aquesta programació.

La segona sessió serà aquest dissabte, 7 de maig amb Empar Moliner, després d’haver passat al capdavant de la ruta el passat 24 d’abril amb Màrius Serra.

HOMENÉTS:

Aquest és el cicle on Josep Pla, des d’una perspectiva actual ens convida a conèixer els seus néts o familiars que formen una tercera generació de catalans il·lustres. Amb la complicitat d’escriptors com Jordi Amat, Adrià Pujol o Joan Safont, i de la mà de Carme Fenoll, aquest cicle planteja un viatge del passat al present i del present al passat per descobrir Homenots com Josep Trueta, Francesc Cambó, Joan Maragall, Salvador Espriu i Vicenç Vives. El cicle s’estrena aquest dissabte 7 de maig amb Toni Strubell.

LLIBRESONS:

En aquest cicle, es proposen una sèrie de converses i concerts de petit format que combinen diàlegs, lectures i actuacions musicals.

Descobrirem l’artista i la seva obra amb continguts que relacionin la música amb la literatura, ja sigui a través de l’obra dels mateixos músics, o bé a través dels seus referents literaris. I naturalment, podrem escoltar també alguns dels seus temes en directe.

El tret de sortida de ‘Llibresons’ serà aquest dissabte 7 de maig amb Caïm Riba, el músic guardonat amb el Premi Enderrock de la Crítica al millor disc de cançó d’autor per ‘Llunes de Plutó’ (2021).

LLIBREMENUTS:

Un cicle, que té com a objectiu donar a conèixer als infants la riquesa literària catalana a partir de diverses sessions on es presentaran autors clàssics i també les últimes novetats editorials. Les activitats proposades són per a totes les edats i en diversos formats, com ara hores de conte, presentacions de llibres, tallers de còmic o de teatre. Es podrà veure ‘Contes dibuixats‘ d’Anna Obiols, l’espectacle de ‘La rateta Martina Martina i el ratolí Serafí’ de la Cia Deliri,Inevitable‘ una cançó contada d’Oques Grasses,Raspall i altres contes‘ de Pere Calders, a càrrec d’Assumpta Mercader, entre d’altres.

Aquest cicle tindrà lloc a la Biblioteca i a diferents espais emblemàtics de Calonge i arrancarà al mes de juny.

ESSENCIALS:

Essencials‘ es va estrenar per Sant Jordi amb l’escriptora Lydie Salvayre i continuarà durant el mes de juny, quan es donaran a conèixer la resta de participants.

El cicle pretén oferir tota mena d’actes relacionats amb la literatura ja ben consolidada, tot convidant figures, tant nacionals com internacionals, amb una llarga trajectòria literària que, pel seu recorregut, resulta essencial de conèixer-ne l’obra.

El format serà adaptat a cada cas, des de la visita presencial de l’escriptor (dones i homes), a debats i xerrades sobre autors per part d’especialistes, així com també recitals, muntatges teatrals o concerts sobre l’obra dels autors. D’aquesta manera es vol arribar a diversos tipus de públic d’arreu.

LLIBREESCÈNICS:

Obrim el teló de ‘Calonge Poble de llibres’ amb un cicle que busca la complicitat entre l’art de la literatura i les arts escèniques. Els llibres pugen a l’escenari per inspirar propostes de circ, dansa, teatre i noves disciplines que beuen de la fusió d’aquestes per mostrar la influència que un poema, una novel·la, un assaig o un petit vers tenen en el panorama de l’escena contemporània. Entre els noms que formaran part de la programació de ‘Llibrescènics’ hi ha els artistes Toni Gutiérrez i Miquel Barcelona, que establiran un diàleg escènic entre el circ i la dansa a partir d’un poema del Tao Te King de Lao Tse i ens faran gaudir de l’acrobàcia de la literatura.

Un cicle farcit de propostes site-specific i per a tots públics que ens emocionaran amb el directe de la interpretació que els artistes fan de la paraula escrita.

 

A banda dels 7 cicles culturals i de la programació habitual del municipi i de les 7 llibreries que formen “Calonge, poble de llibres”, diferents restaurants han creat una sèrie de Menús literaris que oferiran durant tot l’any, i que és poden consultar aqui.

- Publicitat -