13.1 C
Pals
Divendres, 1 desembre 2023
- Publicitat -

Calor radical a les hortes

Arribat el solstici d’estiu, festa major dels Països Catalans, les hortes han madurat més aviat que de costum. Cada any un pas més. Temperatures gairebé tropicals. A casa nostra les parcel·les i hortes que encara cuiden petits pagesos/es, jubilats/es, joves amb temps i no tan joves amb més temps del que voldrien, enguany s’han vist desbordades amb la fruita primerenca. Els nispros més aviat que mai, les cireres collides amb pocs dies, abricocs i préssecs avançats de quinzena, i les peres i periques abans de Sant Joan ja lloquegen. El temps continua eixelebrat.Les pluges de març i abril van regar l’Empordanet de manera magistral. Van caure al moment adequat. L’astre rei va escalfar la terra al seu punt escaient. Malgrat la sequera d’aquest darrer mes de juny i les altíssimes temperatures de rècord al tros dels hortolans, les fruites, verdures, llegums i hortalisses s’han saltat les dates del calendari del pagès fent desbordar les neveres i rebostos per a la seva conservació. La collita ha vingut de cop.

A l’hort del Figuerar de Sant Joan, que he pogut palpar de primera mà, hem regalat més fruita que mai, de bon gust, de bona gana i amb la il·lusió d’una aparença sublim. Estem segurs que a les hortes de les rodalies de Pals, Palafrugell, Palamós, la Bisbal, Torroella i alentorns, la repartició del profit haurà estat molt similiar.

Esperem que les fogueres de Sant Joan puguin culminar la calor sufocant i arribin aviat les enyorades pluges d’intensitat adequada, per tal de continuar gaudint d’una collita profitosa fins la tardor, sense malmetre les llargues hores de platja de la temporada turística, caminades i rutes assenyelades, excursions i visites històriques previstes per als forans… i també per als de casa.

 

 

 

Temps de lectura: < 1 minut

Més àudios