20.4 C
Pals
Dimecres, 19 juny 2024
- Publicitat -

Cap de setmana cultural

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
Cap de setmana cultural
Loading
/

Hem passat un cap de setmana mogut culturalment, arreu del país. I no parlo d’activitats de carrer, ni de fires i actes promocionals de primavera per a turistes i persones visitants .

Es tracta que un any més, des del Departament de Cultura de la Generalitat s’ha  proposat al conjunt de museus catalans sumar-se a la celebració del Dia Internacional dels Museus , i així  organitzar jornades de portes obertes i activitats que segueixin el lema  escollit pel Consell Internacional dels museus : ‘Museus per l’educació i la investigació’.

Els museus són centres educatius dinàmics que fomenten la curiositat, la creativitat i el pensament crític. Aquest any  s´ha volgut  reconèixer la seva contribució a la investigació i la difusió de noves idees. Des de l’art i la història fins a la ciència i la tecnologia, els museus són espais vitals on l’educació i la investigació convergeixen per a que nosaltres entenguem el món.

Visitar un museu ens acosta al patrimoni i ens arrela al propi territori. L’oferta cultural dels equipaments museístics és immensa. Sovint la visita a un museu és converteix en la primera presa de contacte del lloc que volem conèixer o visitar ,ja que ens explica maneres de viure específiques.

En el Baix Empordà compto 32 entitats museístiques.

Tenim 2 a Calonge, 1 a Castell d’ Aro, 3 a Corçà, 1 a La Bisbal, 4 a Palafrugell, 2 a Palamós, 1 a Palau Sator,2 a Pals ,1 a Púbol,10 a Sant Feliu de Guíxols,2 a Santa Cristina d’ Aro,1 a Torrent , 2 a Torroella de Montgrí i 1 a Ullastret.

I evidentment les temàtiques a descobrir són ben diverses que poden ser a gust de tothom des del món rural, a l’art ,a la història de la ciutat, a oficis com la pesca o museu del suro o senzillament el museu dedicat a la il·lusió i la curiositat.

Actualment els museus ja no són entesos com a espais d’anàlisi del passat, sinó com a àgores de pensament obert i intercanvi cultural del present.

Arrelats en les seves línies temàtiques, que defensen amb una col·lecció o amb exposicions temporals, els museus diversifiquen la seva oferta i proporcionen activitats variades en un llenguatge a l’abast de tothom tenint en compte els interessos i debats  del moment actual, comptant amb l’ús de les noves tecnologies i molts recursos audiovisuals que ens ajuden a contextualitzar la temàtica

  Ara per ara podem dir que dels museus, el més important no és el seu edifici, sinó la relació que té amb la gent. En el fons,  els museus són zones amables d’accés a la cultura amb un component d’inclusió social i diàleg intercultural i que cal que valorem i visitem no només el dia dels museus, com ha passat aquest dissabte 18, sinó cada dia de l’any. I nosaltres a l’ Empordà en tenim una bona mostra per gaudir.

.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios