17.3 C
Pals
Dissabte, 20 abril 2024
- Publicitat -

Cauen els estocs de pomes a l’Empordà i el sector agreuja la crisi econòmica

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Cauen els estocs de pomes a l'Empordà i el sector agreuja la crisi econòmica
Loading
/

Les càmeres de pomes a l’Empordà es buiden d’existències, amb xifres mínimes per abastir la demanda de producte. Entre altres motius hi ha la davallada de producció de la fruita i el creixement del consum de fruita durant el confinament derivat de la Covid-19. Aquest fet ha suposat grans pèrdues econòmiques al sector, i per conèixer més sobre la situació, hem parlat amb Llorenç Frigola, president de la IGP Poma de Girona.

Sobre la collita de pomes d’enguany respecte a l’estoc a l’Empordà, Frigola ha declarat: “Aquest any tenim la mateixa situació que a tot Catalunya, si ve hi havia unes previsions a la baixa de -14%. Finalment la producció a l’Alt Empordà s’ha mantingut en aquesta línia, però la del Baix Empordà ha estat inclús més baixa, fins a un -20%” Frigola afegeix que l’estoc de les càmeres es veu altament afectat per aquesta davallada en la producció, explica que es troben un 30% per sota dels nivells de normalitat per poder arribar a subministrar pomes tot l’any.

Un dels fets sorprenents d’aquesta rebaixa d’estocs de pomes és que una de les causes radica en gran part a la situació excepcional de la pandèmia de Covid-19, segons assegura el president de la IGP Poma de Girona, “la gent ha estat més a casa i ha intentat menjar més saludable, de manera que es consumeixen més pomes i fruita que no quan es menja en bars i restaurants”. La compra de productes saludables ha augmentat en aquests mesos de confinament, sobretot en cadenes de supermercats, on es fa un consum a la llarga per les llars familiars. Aquest esgotament d’estoc a càmeres no ha variat els gustos pel que es refereix a pomes, segueix havent-hi un consum estàndard: la més demandada a la península Ibèrica ha estat la poma Golden, que significa un 40% del consum.

Quant a variació de preu, Llorenç Frigola explica que hi ha hagut un lleuger augment del cost d’aquesta fruita. Afegeix que “costa per la competència de preus que hi ha entre supermercats i botigues, i a nivell de poma a Girona pels fructicultors, encara ens faltaria que arribés a un preu major, perquè si la baixada de la producció ha sigut un -20%, vol dir que el preu hauria de ser un +20%” per compensar la pèrdua. Les despeses de les mesures de protecció sanitàries per la Covid-19, són un altre element que condiciona la pujada del cost dels productes alimentaris. Per poder arribar a una estabilitat i a generar benefici s’hauria d’augmentar el preu encara més, cosa poc factible, expressa Frigola: “Si la baixada de la producció suposa un -20% i les despeses de seguretat sanitària són d’un 10%, això implica que s’hauria de vendre el producte un 30% més car, cosa que no s’arriba a fer”.

El president de la IGP Poma de Girona també reivindica la situació de marginalització en la que es troba la poma nacional respecte la poma d’importació. Aquests productes estrangers estan guanyant en vendes i fent fora del mercat nacional les fruites del propi país, Frigola explica que “s’hauria de prioritzar el consum de productes locals”, i afegeix que si se segueixen adquirint aliments conreats a l’estranger, a part del considerable augment de la contaminació que suposa el transport d’aquest producte, tampoc hi ha retribució econòmica nacional, és a dir, els ingressos es traslladen a altres països, perjudicant seriosament el sector agrícola català i empordanès, ja greument afectat per aquesta crisi d’estocs i producció.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

La mare del nen assassinat a Bellcaire d’Empordà té amnèsia posttraumàtica, però recorda no poder ajudar-lo

Els sanitaris que van atendre la dona, que han declarat als jutjats aquest divendres, apunten que les lesions van posar en risc la vida de la mare.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -