3.6 C
Pals
Dimecres, 1 desembre 2021
- Publicitat -

Comencen les cremes controlades de les restes de troncs que quedaven a les platges de l’Estartit

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han començat aquest dimecres el dispositiu per netejar les restes vegetals que quedaven del temporal Gloria a les platges de l’Estartit. Després d’apilar amb maquinària centenars de troncs de grans dimensions en diverses piles gegants, el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals s’està encarregant des de primera hora del matí de les cremes controlades, que es fan a peu de platja i de punta a punta. La intervenció l’assumeixen conjuntament Parc i Ajuntament amb l’objectiu de tenir a punt la zona de cares a la temporada turística i també aprofitant aquests mesos per evitar afectar espècies que estiguin en època de cria.
Recollida de troncs i cremes controlades. Els treballs per recuperar les platges de l’Estartit de les restes que quedaven del temporal Gloria han començat aquest dimecres i s’allargaran, com a mínim, tres setmanes. Des d’aquest matí, efectius de la brigada municipal s’encarreguen de les tasques per amuntegar el material a les platges i el Servei de Prevenció d’Incendis de fer les cremes per convertir en cendra les tones i tones de troncs que havien quedat amuntegats a la zona.

Per fer-ho, les han apilat en diverses fogueres de grans dimensions. Controlen que no hi hagi plàstics i que vagin cremant sense risc. El coordinació de les brigades del GEPIF de prevenció d’incendis forestals de Forestal Catalana, Enric Sapés, diu que aniran controlant que la fusta es consumeixi i l’aniran apilant fins que s’acabi convertint tot en cendra. “Ara és la millor època per fer-ho per no afectar espècies protegides que estiguin nidificant”, explica. Calvet diu que un cop tot hagi cremat s’encarregaran de dur les cendres que quedin a centres de tractament.

Les tasques les assumeixen conjuntament Parc Natural i Ajuntament de Torroella de Montgrí. Segons explica el regidor de Gestió Costanera i Platges, Marc Calvet, el mes de febrer de l’any passat ja es va fer una primera recollida i unes primeres cremes però amb la irrupció de la covid-19 van haver d’aturar-les.

“Ara ho reprenem i, de fet, és el millor moment per fer-ho per tenir-ho a punt per la temporada i per no afectar la cria d’algunes espècies d’ocells”, explica.

Calvet admet, però, que s’han sentit “sols” a l’hora d’afrontar l’actuació. I és que recorda que el Ter abasta diversos municipis i que a la Gola hi acaben arribant residus de diversos punts. “La sensació és que no és un problema només de Torroella però no tenim les ajudes que creiem que hauríem de tenir. Creiem que hi hauria de participar la Diputació de Girona, la Generalitat i, fins i tot, l’Estat perquè és una zona marítimo-terrestre”, afirma.

Malgrat això, agraeix la participació “activa” del Parc, amb qui compartiran despeses però alerta que, amb tota probabilitat, abans de la temporada d’estiu hauran de tornar-hi a intervenir.

Aportacions extraordinàries

En aquest sentit, recorda que l’any passat ja van haver de fer una aportació extraordinària de 140.000 euros per a la neteja de platges i ja auguren que aquest any la situació es repetirà. “Tornarem a tenir una despesa de més de 100.000 euros extraordinaris. Per això, necessitaríem suport d’administracions superiors”, afegeix.

Les platges són les de la Gola –on aquest dimecres s’està intervenint- i de mas Pinell. Es preveu fer dues cremes més, dijous i divendres. La zona s’ha acordonat i s’ha recomanat a la gent que eviti passejar-hi però aquest matí diversos curiosos s’hi han volgut acostar.

 

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Les Gavarres de tots

La setmana passada es van entregar els premis Les Gavarres d’enguany en un acte celebrat a Mont-ras. El guanyador...
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -