13.3 C
Pals
Dimecres, 25 maig 2022
- Publicitat -

El comprador de la Base del Loran a l’Estartit li vol donar una nova vida

Jean Philippe Cortez, el nou propietari hi vol anar a viure i muntar-hi un museu

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Jean Philippe Cortez, un ciutadà francès, és el comprador de l’antiga Base Loran. Assegura que vol rehabilitar els edificis que ocupaven els Guardacostes dels Estats Units per viure-hi, però també vol fer un museu visitable per recuperar la memòria d’aquest indret. Ho assegurava en declaracions a TV3, on va revelar que el director del parc natural està al cas del projecte.

La Base del Loran i la seva història

La Base del Loran té uns terrenys de més de 35 hectàrees i eren de propietat municipal. Van ser expropiats per l’Estat als anys 60 del segle XX, per cedir-los als Estats Units. Allà hi van instal·lar una estació de telecomunicació per guiar els vaixells al Mediterrani. La base va deixar de ser útil l’1 de gener de 1995. A partir d’aquell moment, la Base del Loran va quedar totalment abandonada.

Des del seu abandonament, el municipi de Torroella de Montgrí i l’Estartit ha intentat recuperar els terrenys municipals expropiats durant el franquisme. El Departament de Defensa, però, es va negar en rotund a fer-ho de forma gratuïta. Jean Philippe Cortez va adquirir la propietat en una venda, després que de Departament de Defensa fracassés en diverses subhastes.

L’ajuntament del municipi va demanar al departament d’Acció Climàtica que exercís el dret de retracte que li permetia recuperar la propietat dels terrenys. La conselleria de Teresa Jordà no ha donat, de moment, cap resposta a l’ajuntament de Torroella de Montgrí.

La voluntat de Jean Philippe Cortez

La intenció del nou propietari de rehabilitar la base per fer-hi un habitatge i un museu no només topen amb el malestar municipal, sinó que per normativa tampoc seria possible. L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, explica que aquests nous usos que se li volen donar a la base no estan contemplats a la normativa urbanística municipal.

A més, l’alcalde afegeix que el nou propietari encara no ha parlat amb el consistori, però adverteix que, si cal, el cas acabarà davant la justícia. L’alcalde alerta que no toleraran que s’hi facin obres sense permís.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Mantinc el català (tant com puc)

Últimament s'ha posat de moda aquella frase de "Mantinc el català", per posar èmfasi en què cal reforçar l'ús...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -