Aquest cap de setmana, Calonge i Sant Antoni es converteixen en l’epicentre del vi de pagès. Des d’avui i fins diumenge, el municipi celebra una nova edició d’aquesta proposta que busca posar en valor el passat agrícola i vitivinícola del territori.
En una entrevista concedida al programa Supermatí, David Gràcia, membre de la Fundació Remença XXI i de l’organització de l’esdeveniment, ha detallat el conjunt d’activitats programades. La cita comença aquest vespre amb una conferència al castell de Calonge a càrrec dels arqueòlegs de la Universitat de Girona, responsables de les excavacions a la vila romana del Collet de Sant Antoni. Aquesta zona, que havia estat un antic port romà, mostra evidències del comerç i emmagatzematge de vi des de fa segles.
Dissabte al matí, el Mas Molla acollirà la presentació del llibre “L’origen de la vinya i el vi a Catalunya” de Lluís Tolosa i Dani López, amb un tast de vi romà elaborat artesanalment. També hi haurà una presentació de vermut tradicional a càrrec de Dani Martínez, del Celler de Can Roca, i un joc de taula sobre enologia dinamitzat pel sommelier Lluís Pala.
Diumenge es clourà amb una caminada guiada de 5 km per Sant Antoni, amb parada a la vila romana del Collet, on l’arqueòleg Marc Bolòs i el terrisser Josep Matés explicaran detalls del patrimoni arqueològic i ceràmic local. L’itinerari passarà per punts emblemàtics com l’ermita de Sant Daniel o la Font del Mar Ribot.
Un dels eixos centrals de l’esdeveniment és la preservació de les varietats autòctones de raïm de Calonge, algunes de les quals són úniques al món. Gràcia ha destacat que la Universitat de La Rioja i la Universitat Rovira i Virgili han identificat varietats prefil·loxèriques conservades al territori, gràcies a la feina de generacions de pagesos.
La Fundació Remença XXI, entitat organitzadora, treballa per preservar i difondre el patrimoni agrícola local, des de la vinya fins a la fruita i les hortalisses. L’objectiu és que la pagesia pugui continuar desenvolupant la seva activitat i que la cultura del vi de pagès perduri.
“Hi ha molta gent que torna a estimar aquest vi tradicional que es pensava perdut”, ha conclòs Gràcia, animant tothom a participar-hi i a seguir les activitats a través del blog de la Fundació.



