
El proper 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia, i el Consell Comarcal del Baix Empordà s’hi suma amb propostes i iniciatives que no només busquen visibilitzar el col·lectiu LGTBI+, sinó també oferir recursos i serveis que combaten l’odi i la discriminació. Per parlar-ne, David Martín, conseller comarcal de Polítiques d’Igualtat, ha destacat al programa Supermatí el paper central que juga el Servei d’Atenció Integral (SAI).
El SAI comarcal forma part de la xarxa catalana de Serveis d’Atenció Integral LGTBI i ofereix suport psicològic, acompanyament jurídic i orientació a qualsevol persona dels municipis del Baix Empordà —excepte Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols, que compten amb el seu propi servei -. Tot i això, el treball entre serveis és totalment coordinat.
Sovint es parla d’agressions greus quan es tracta de LGTBI-fòbia, Martín ha puntualitzat que la majoria de casos que arriben al servei no tenen a veure amb violència física, sinó amb demandes d’acompanyament emocional o informació. En aquest sentit, el SAI ofereix suport psicològic, acompanyament terapèutic i assessorament per presentar denúncies, si escau.
Martín ha reconegut que el nombre de persones que accedeixen al servei ha augmentat. Segons explica, això es deu principalment a la millora de la difusió i a l’extensió de les polítiques d’igualtat a la comarca. “El desplegament de les polítiques d’igualtat ha fet que la gent conegui millor el servei i en faci ús”, ha assegurat. Aquest fet també ha permès detectar més casos que potser abans quedaven invisibilitzats.
El conseller ha destacat el treball coordinat amb ajuntaments i instituts per estar presents allà on cal, especialment davant l’augment de discursos d’odi a les xarxes socials. Un dels exemples d’aquesta actuació local és el projecte pilot iniciat als patis de l’Institut Puig Cargol de Calonge, en col·laboració amb el servei de joventut municipal.
En el marc del 17 de maig, el Consell Comarcal ha impulsat l’exposició “Reflexions en fang, color i identitat”, inaugurada dilluns a Sant Feliu de Guíxols. La mostra, que combina pintura i escultura, ha comptat amb la participació d’alumnes del Batxillerat Artístic de l’Institut Sant Elm, del cicle de Ceràmica de l’Avisval i de l’Aula d’Art de Palafrugell.
Les persones interessades a accedir al servei ho poden fer a través dels seus ajuntaments mitjançant les itineràncies del servei o directament per canals com Instagram o WhatsApp.