- Publicitat -

El debat electoral Castell-Platja d’Aro 2019 s’ha emès a Ràdio Capital aquest dimarts al vespre amb la presència de tots els candidats a l’alcaldia. A Ràdio Capital hem organitzat 10 debats electorals amb els vuit municipis més grans en l’àmbit econòmic i de població i també un debat a Pals i un a Begur. En el debat de Castell-Platja d’Aro s’ha aprofitat per parlar dels temes més importants al municipi en aquest moment. La proposta dels diferents candidats de cara al model comercial i turístic però també els joves a la vila, la participació ciutadana i els serveis municipals.

A l’estudi de Ràdio Capital de l’Empordà instal·lat a l’Hotel Mas de Torrent, els vuit candidats a l’alcaldia de Castell-Platja d’Aro han debatut sobre els temes més interessants pels vilatans. Amb la presència de Joan Giraut, Junts per Castell-Platja d’Aro i S’Agaró (JxCat-JUNTS); Maurici Jiménez del Partit dels Socialistes de Catalunya, Montse Rovira representant d’Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal (ERC-AM). La presència també de Pedro Torres de La Vall d’Aro En Comú – En Comú Guanyem; acompanyats també de José Luís Villa cap de llista de Ciutadans i Sebastián Mateo del Partit Popular. Al debat també hi ha hagut la representació d’Adrià Tauler de SOM Castell-Platja d’Aro – Tots per l’Empordà i finalment de Podemos, José Luís Lara.

El debat electoral Castell-Platja d’Aro 2019 ha començat amb una pregunta per cada un dels candidats sobre la seva opinió de la legislatura. Destacant una part positiva i una de negativa després de quatre anys més de govern de Joan Giraut. Amb el debat iniciat, els vuit alcaldables han explicat quines són les seves propostes de cara al model turístic però també comercial. Pedro Torres de La Vall d’Aro En Comú ha destacat que actualment el petit comerç a Castell-Platja d’Aro s’ha vist afectat per les franquícies de grans cadenes internacionals. Apostant pel comerç que fomenta els productes locals.

Maurici Jiménez, del PSC, ha sigut el primer en posar xifres damunt de la taula. Amb l’estudi que s’ha realitzat, només un 8% dels locals són de grans franquícies però el problema no és el percentatge sinó que augmenten el preu dels lloguers. En canvi, l’actual alcalde, Joan Giraut, ha destacat que és cert que existeix aquesta problemàtica. I en remarca la gran quantitat de botigues de roba que hi ha a Castell-Platja d’Aro. Però també ha defensat que les galeries també compten amb comerç local, afortunadament.

Però no només es tracta de tenir botigues de comerç local, sinó també de treballar pel municipi. Sebastián Mateo del Partit Popular de Catalunya ha aprofitat l’oportunitat per explicar que la seva nova àrea 360 s’encarregaria d’impulsar un nou sistema de treball al municipi.

Una estacionalitat que també ha explicat José Luís Lara de Podemos on si no hi ha cap interès possible. No és gens atractiu mantenir l’establiment obert fora de temporada. Cal procurar que els veïns tinguin feina tot l’any com ha proposat de cara a les eleccions municipals 2019.

José Luís Villa, de Ciutadans, hi està d’acord i proposa que els habitants i comerciants de tot l’any tinguin més avantatges fiscals.

En canvi, un dels projectes que ha destacat Montse Rovira, d’Esquerra Republicana i única dona alcaldable, és la peatonalització de l’avinguda i del centre de Platja d’Aro.

Una proposta que el candidat de Ciutadans també ha aprofitat per llançar remarcant que cal tancar el passeig central. D’aquesta manera els ciutadans es podran passejar tranquil·lament també pel Passeig Marítim de Platja d’Aro. Mentre que Joan Giraut, ha remarcat com la ironia del debat ha anat evolucionant de criticar les grans franquícies a la falta de voreres més amples per passejar davant dels espais comercials.

L’alcaldable de Junts per Castell-Platja d’Aro i S’Agaró s’ha encarregat de tancar el torn sobre el model comercial que volen els diferents candidats de cara al municipi de Castell-Platja d’Aro. Aquí és on el debat electoral Castell-Platja d’Aro 2019 ha evolucionat cap als ciutadans i quins serveis necessiten. Les diferents propostes dels diferents alcaldables de cara a millorar la vida dels vilatans on s’ha es pot destacar l’interès d’Adrià Tauler de SOM per la lluminària pública.

En canvi, José Luís Lara ha criticat que actualment són 11.000 habitants a Castell-Platja d’Aro i S’Agaró i cal preveure el futur. Ha explicat que cal estar preparats per quan hi hagi més habitants perquè actualment, ja hi ha gent d’altres municipis que ve a Platja d’Aro per treballar. I que falta educació a l’escola. Tot i que Joan Giraut ha destacat que tot està previst i l’escola és actualment d’un alt nivell d’excel·lència.

Mentre que sí que ha destacat, que un dels problemes, principalment per la lentitud de les administracions, són els habitatges socials. A Castell-Platja d’Aro no se n’ha fet cap durant quatre any com ha denunciat Lara, però Giraut l’ha respost que s’està a l’espera de la urbanització de l’Eixample Castell per poder fer habitatges socials. Una conversa que s’ha anat refredant per tornar a parlar dels serveis, com el de les escombraries on Pedro Torres de La Vall d’Aro En Comú, ha defensat el porta a porta.

I la proposta d’equipaments per part de Maurici Jiménez del PSC de cara als propers anys.

Una oportunitat que Montse Rovira ha aprofitat per explicar diferents propostes que porta Esquerra Republicana al programa electoral.

La municipalització dels serveis ha estat un dels temes més interessants del debat. De fet, del contracte d’escombraries s’ha acabat parlant d’antigues concessions de l’Ajuntament a diferents empreses, una d’elles amb molta relació amb José Luís Lara, que ha convertit el debat en un cara a cara amb Joan Giraut, actualment alcalde de Castell-Platja d’Aro.

El debat però no ha acabat sense abans destacar la participació ciutadana al municipi. El debat electoral Castell-Platja d’Aro ha posat sobre la taula la poca participació a les eleccions municipals 2015 però que Platja d’Aro ha estat un dels primers municipis en tenir pressupostos participatius. Una proposta que Maurici Jiménez creu que és bona però que cal consolidar de cara a les properes legislatures.

I Adrià Tauler de SOM, ha volgut involucrar tot el municipi i no només una part afectada perquè com diu, reben queixes de que la gent no se sent cridada en alguns motius.

Mentre que Pedro Torres ha apostat perquè la gent sigui conscient del que està votant i quin és el motiu de la participació ciutadana.

L’interès generat i les crítiques dels candidats per la poca dotació econòmica, actualment de 150.000 euros pels pressupostos participatius han portat a Joan Giraut a reaccionar. De cara a futures oportunitats, no descarta l’augment de la partida i d’imposar els resultats per damunt d’altres projectes.

El debat ha servit per posar algunes propostes electoralistes damunt de la taula. Els vuit candidats de Castell-Platja d’Aro han aprofitat per explicar què esperen fer després de les eleccions municipals del 26 de maig. Tot i això, la majoria del debat s’ha centrat en les crítiques a accions del passat.

Segueix tota la cobertura de les eleccions municipals 2019 a Ràdio Capital de l’Empordà.

- Publicitat -