L’única població coneguda de Sargassum trichocarpum a Catalunya es manté en molt bon estat de conservació. Aquesta espècie d’alga marina, molt sensible als impactes ambientals i considerada un indicador de bona qualitat de les aigües, va ser descoberta l’any 2021 per bussejadors de la Fundació Alive i el científic Enric Ballesteros, del Consell Superior d’Investigacions Científiques.
La població es troba a la cala Montgó, dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Creix a una fondària de 20 metres, fixada a una roca enmig d’un fons de sorra fina. Les vesícules plenes de gas que presenta l’alga li proporcionen flotabilitat, mantenint el seu cauloide en posició vertical i afavorint la fotosíntesi.
Aquest abril de 2025, dos especialistes del Consell Superior d’Investigacions Científiques, els doctors Simone Mariani i Francesco Martini, han tornat a la zona per avaluar la salut d’aquesta població única. L’anàlisi confirma que es manté en molt bon estat, fet que reforça la importància de preservar l’entorn marí on es troba.
Durant la mateixa prospecció, s’ha constatat també la presència de Cystoseira foeniculacea, una altra espècie amenaçada que habita a poca i mitjana profunditat. Tant aquesta com el Sargassum trichocarpum estan protegides per normatives ambientals d’àmbit nacional i internacional.