10.1 C
Pals
Dimecres, 12 agost 2020

Últims programes

La Xalana – 10 agost 2020

Avui en Roger Rams ens ha parlat de tres nous municipis del Baix Empordà: Santa Cristina, Parlavà i Torrent.

La Xalana – 5 agost 2020

Avui a la Xalana han pujat el tiktoker GerryQuerryBerry i en Martí Saguer.

El Bisbat de Girona va inscriure’s el 2014 part del castell de Bellcaire a la seva propietat

Ho va fer l’any 2014, abans de la implantació del canvi legal que ho hauria impedit

El més llegit

El risc de rebrot de COVID-19 baixa lleument al Baix Empordà

El risc de rebrot de COVID-19 al Baix Empordà baixa lleument fins al 56,93 d’EPG (índex de creixement exponencial) a dia 9 d’agost, respecte als 59,70 de la setmana passada, segons les dades proporcionades avui per la conselleria de Salut.

Territori treu a informació pública un estudi per construir un nou pont sobre el Ter a Ullà

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha tret a informació pública un estudi que projecta la construcció d'un nou pont sobre el riu Ter a Ullà (Baix Empordà). Es tracta d'un nou vial que connectarà la GI-643 amb la C-31 i això permetrà que els vehicles no hagin d'entrar al municipi de Torroella de Montgrí.

Palafrugell imposa 50 sancions en un cap de setmana, a persones que han accedit a la platja del Golfet

Més de 50 sancions ha interposat la Policia Local de Palafrugell aquest cap de setmana a totes aquelles persones que han accedit a la platja del Golfet, els quals sabien perfectament que l’accés a la platja estava tancat.

La CUP de la Bisbal replica als veïns del barri del Convent

La CUP de la Bisbal replica amb matisacions i explicacions a la nota crítica publicada dies enrere per l’Associació de veïns del barri
- Publicitat -

L’Ajuntament de Bellcaire d’Empordà descobreix que el Bisbat de Girona va immatricular part del castell del municipi al seu nom. En concret, la zona de l’església. Va passar l’any 2014, poc abans que es derogués la llei que donava a l’Església aquesta potestat d’actuar com a notaris i inscriure’s com a propietària de béns immobles. Se substituí per la nova Llei Hipotecària, la qual no hauria permès fer aquest moviment.

Tot això significa que el Bisbat va posar al seu nom la part de l’antiga sala major del temple, que des de finals de 1650 funciona com a església. Amb motiu del descobriment, l’Ajuntament ha organitzat una reunió informativa el proper dimecres 31 d’octubre per posar en coneixement als veïns de l’assumpte. Tanmateix, amb la reunció es podran fer al·legacions i debatre sobre l’aeròdrom que es vol construir al terme municipal.

El regidor de Cultura, Guillem Sobrepera, explica a la Revista del Baix Empordà que van decidir acudir al registre de la propietat perquè havia “saltat l’alarma de les immatriculacions que havia estat fent l’Església entre els anys 2014 i 2015″, poc abans que entrés en vigor la nova Llei Hipotecària. De fet, ho va descobrir l’equip de govern quan aquest estiu va començar a recopilar informació per celebrar el centenari de la declaració de la fortalesa com a monument històrico-artístic l’any 1918. No ha estat fins ara, però, que amb les sospites confirmades ho han fet públic.

El govern local es mostra partidari de recuperar la titularitat de tot el castell. Sobrequera ha dit que s’oposen a dividir la fortalesa perquè és un monument “únic, històric i indivisible” i “pertany al poble”. Per aconseguir revocar la inscripció, han iniciat converses amb el Bisbat. Sobre les conseqüències, el regidor insisteix que “són una entitat privada i, com a tal, poden fer el que vulguin, per exemple, vendre-s’ho”.

Actualment, a l’església només se celebren enterraments i misses, mentre que la resta de la fortalesa té funcions públiques. Per exemple, al primer pis hi ha les dependències de l’Ajuntament i l’antiga capella s’utilitza ara com a sala d’actes i de plens. Pel que va el pati, acull visites guiades i esdeveniments culturals.

SOBRE EL CASTELL DE BELLCAIRE

Catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), el castell es va aixecar a finals del segle XIII com a defensa per les lluites entre el comte d’Empúries Ponç V i el rei Jaume II. El topònim Bellcaire pot tenir l’origen en aquest edifici, ja que està documentat el 1309 com a “Bellicadro” (quadrat ben fet).

L’edifici es tracta d’un palau de planta quadrada, envoltat per un recinte també quadrat, amb torres rodones. El palau estat ben restaurat pel que fa a les dependències i les cambres que es disposen en un conjunt clar i racional. Actualment, la sala principal del castell l’ocupa l’església parroquial.

- Publicitat -
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Persisteix l’ambient xafogós amb cel mig ennuvolat

Durant el dia transitaran bandes de núvols deixant un cel a estones mig ennuvolat. La xafogor continua essent present però baixa lleugerament la temperatura màxima.

Muse anuncien la pel·lícula “Simulation theory”

El novembre farà dos anys de la publicació de “Simulation Theory” l’últim disc dels Muse, que ara han anunciat que també tindrà la seva part cinematogràfica. El grup té la intenció de projectar el proper 17 d’agost a les sales IMAX aquesta producció on es podrà veure el concert gravat a Londres el setembre de…

Arctic Monkeys engeguen una campanya de crowdfunding per ajudar a les sales de concerts

Arctic Monkeys acaben de crear una campanya de Crowdfunding per recaptar fons per diferents sales de concerts independents del Regne Unit, entre les quals The Leadmill, una sala molt coneguda de la ciutat de Sheffield, que ha acollit concerts de Pulp, Coldplay, Arcade Fire, Oasis, Stone Roses o els mateixos Arctic Monkeys. La sala va…

La collita de Poma de Girona baixarà aquest any fins a les 73.000 tones però serà de més qualitat

Els productors de Poma de Girona han començat aquesta setmana la campanya de recollida, que s'ha avançat respecte altres anys. El president de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, preveu que sigui una bona campanya, tot i la disminució de producció ja que la poma gironina és la primera en collir-se de tot el mercat.

Un Acústica diferent però amb l’essència de sempre

El festival Acústica de Figueres, que vol continuar sent un referent musical per a la ciutat, tornarà els dies 27,28 i 29 d’agost en un format diferent i de pagament a causa de la Covid-19. Aquesta nova aposta per part de l’organització, duu el nom de “Les nits d’acústica” i consistirà en un cicle de…

Altres notícies