24.1 C
Pals
Divendres, 27 novembre 2020

El canvi climàtic a l’Empordà

El més llegit

Quina presència té el coronavirus a les aigües residuals del Baix Empordà?

Malgrat quan el coronavirus està a l'aigua residual probablement ja no és infecciós, les dades que es recullen poden donar una perspectiva de la situació del virus a la zona.

Tres detinguts al Baix Empordà per apropiar-se de mòbils comprats a través d’un portal de vendes de segona mà

El xofer d'una empresa de paqueteria es quedava els objectes i els altres dos arrestats els tornaven a posar a la venda

Salut es planteja nous cribratges de coronavirus al Baix Empordà”

L'objectiu és detectar asimptomàtics entre la població major de 16 anys

Anna Ribera “fa tres setmanes que els ingressos van baixant”

En l’entrevista del Supermatí d’avui, Anna Ribera, directora assistencial del Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, ens ha...
Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

El món canvia, els hàbits dels seus habitants també, els humans consumim més recursos i els esgotem abans que es regenerin i això té conseqüències en el medi ambient: com són la contaminació o la desforestació, i també en el clima i el Baix Empordà no n’és una excepció.

Com a comarca situada a la Costa Brava, un bé paisatgístic d’alt interès natural, experimentem els efectes de l’augment de temperatura del Mar Mediterrani:

La Costa Brava i l’augment de la temperatura del mar

La temperatura mitjana superficial del mar (Estartit) del període 1981-2010 és de 16.9ºC, mentre que la mitjana de l’any  2017 és 17.8ºC.  Observem una anomalia positiva de 0.9 ºC.

Aquest registre és el segon més elevat des de l’inici de les mesures al 1969, superat per l’any 2014 (17.9ºC). Però no són valors puntuals, des de 1974 la temperatura ha augmentat a un ritme de 0.3ºC per decenni.

Potser que l’aigua de les nostres cales s’escalfi algú ho vegi com una cosa beneficiosa pels banyistes fredolics (a part de l’alteració de l’ecosistema marí, acidificació del mar per absorció de més CO2…), però aquest escalfament de l’aigua, ha provocat en gran part un augment del nivell del mar mitjà de 3.1 cm per decenni. El qual causa un retorcés de la línia costanera i té tendència a seguir fer-ho.

 

Fa més calor? plou menys?

L’augment de la temperatura mitjana és un fet científicament provat a la nostra zona, si bé no és molt acusat a nivell comarcal, cada cop és més habitual comprovar als butlletins estacionals com les estacions meteorològiques del Baix Empordà enregistren valors mitjans per sobre de la mitjana.

Sense anar gaire lluny els 3 mesos d’estiu: juny, juliol i Agost s’han enregistrat anomalies positives d’entre 1ºC i més de 2ºC respecte el període 1961-1990. I acabem de conèixer que el passat mes de setembre també s’ha presentat una temperatura entre 1 i 2 graus més altes respecte la mitjana del Baix Empordà.

Pel que fa a les precipitacions, aquesta variable es mostra de forma molt irregular. Segons el BAIC 2017 publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya, la tendència a Catalunya és d’una disminució de la precipitació però a la zona empordanesa trobem una lleugera, i no significativa, anomalia positiva.

No obstant això podem analitzar el règim de precipitacions des d’una altra perspectiva: enlloc de mirar si plou més o menys quantitat, podem analitzar en quants dies per any es recull la mateixa quantitat de pluja. Podem estudiar doncs si els episodis de precipitació es concentren en menys dies i de forma més violeta.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

El robots submarins són clau per a la descoberta i protecció d’espècies d’organismes de grans profunditats

Un estudi indica que l'ús dels aparells aquàtics combinat amb estacions marines faciliten les investigacions

Paula Valls crea ‘És Nadal’, la primera nadala de Barcelona

Paula Valls ha estrenat aquest dijous ‘És Nadal‘ una nadala molt especial que parla de les situacions que es viuen cada dia, de Barcelona i d’aquests últims mesos en aquests temps de pandèmia. La cantant de Manlleu ha explicat a betevé que el Nadal el necessitem sempre, però aquest any, encara més. També afegeix que…

Palamós dona llum verda a la construcció d’un habitatge social cooperatiu

L'Ajuntament de Palamós i la cooperativa d'habitatge Sostre Cívic ja havien aprovat el febrer del 2019 un protocol per a la viabilitat d'una promoció...

28.475 habitants del Baix Empordà només hi passen una temporada

Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), el 2019 la població estacional del Baix Empordà va ser de 28.475 habitants, la qual cosa representa un...

Santa Cristina tanca la campanya d’excavacions a la necròpolis de Romanyà

OMNIA MORS AEQUAT. Gestualitat Funerària a la necròpolis de Romanyà. Història, població i territori. Acabant la temporada d’excavacions de la necròpolis de Romanyà que formen part del projecte de recerca quadriennal Omnia mors adequat. Gestualitat funerària a la necròpolis de Romanyà. Història, població i territori Tres setmanes d’excavacions a la necròpolis de Sant Martí de…

Altres notícies