24.1 C
Pals
Dimecres, 23 setembre 2020

El canvi climàtic a l’Empordà

El més llegit

Primeres classes confinades a Palamós i Castell-Platja d’Aro

Tres nous casos de confinament de classes al Baix Empordà: dos a Palamós (a l'escola pública La Vila i a la llar d'infants municipal 'L'Estel del Mossèn Gumersind') i un a la Vall d'Aro (de l'Escola Vall d'Aro).

L’estació meteorològica de Begur pertany a weathercloud i informa en temps real

Begur va inaugurar el 25 de juny passat una nova estació meteorològica ubicada a l’Espai Mas d’en Pinc. Aquest...

Els productes del Baix Empordà arriben al mercat francès de Sant-Andreu

Els productes del Baix Empordà s'han mostrat a la la quarta edició de la mostra, juntament amb altres productes locals d’Olot; tot ressaltant l'oportunitat de poder vendre la marca Empordà al mercat transfronterer de França

Comencen les obres del Camí de Ronda de Palamós

Les obres del port Marina de Palamós ja han començat. La reforma del camí de ronda ha aixecat polseguera. Segons...
Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.

El món canvia, els hàbits dels seus habitants també, els humans consumim més recursos i els esgotem abans que es regenerin i això té conseqüències en el medi ambient: com són la contaminació o la desforestació, i també en el clima i el Baix Empordà no n’és una excepció.

Com a comarca situada a la Costa Brava, un bé paisatgístic d’alt interès natural, experimentem els efectes de l’augment de temperatura del Mar Mediterrani:

La Costa Brava i l’augment de la temperatura del mar

La temperatura mitjana superficial del mar (Estartit) del període 1981-2010 és de 16.9ºC, mentre que la mitjana de l’any  2017 és 17.8ºC.  Observem una anomalia positiva de 0.9 ºC.

Aquest registre és el segon més elevat des de l’inici de les mesures al 1969, superat per l’any 2014 (17.9ºC). Però no són valors puntuals, des de 1974 la temperatura ha augmentat a un ritme de 0.3ºC per decenni.

Potser que l’aigua de les nostres cales s’escalfi algú ho vegi com una cosa beneficiosa pels banyistes fredolics (a part de l’alteració de l’ecosistema marí, acidificació del mar per absorció de més CO2…), però aquest escalfament de l’aigua, ha provocat en gran part un augment del nivell del mar mitjà de 3.1 cm per decenni. El qual causa un retorcés de la línia costanera i té tendència a seguir fer-ho.

 

Fa més calor? plou menys?

L’augment de la temperatura mitjana és un fet científicament provat a la nostra zona, si bé no és molt acusat a nivell comarcal, cada cop és més habitual comprovar als butlletins estacionals com les estacions meteorològiques del Baix Empordà enregistren valors mitjans per sobre de la mitjana.

Sense anar gaire lluny els 3 mesos d’estiu: juny, juliol i Agost s’han enregistrat anomalies positives d’entre 1ºC i més de 2ºC respecte el període 1961-1990. I acabem de conèixer que el passat mes de setembre també s’ha presentat una temperatura entre 1 i 2 graus més altes respecte la mitjana del Baix Empordà.

Pel que fa a les precipitacions, aquesta variable es mostra de forma molt irregular. Segons el BAIC 2017 publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya, la tendència a Catalunya és d’una disminució de la precipitació però a la zona empordanesa trobem una lleugera, i no significativa, anomalia positiva.

No obstant això podem analitzar el règim de precipitacions des d’una altra perspectiva: enlloc de mirar si plou més o menys quantitat, podem analitzar en quants dies per any es recull la mateixa quantitat de pluja. Podem estudiar doncs si els episodis de precipitació es concentren en menys dies i de forma més violeta.

 

- Publicitat -
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal dóna 3000€ al servei d’aliments de Càritas de la Bisbal i a la Caixa de...

La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà ja ha fet donació dels seus beneficis al servei d'aliments de Càritas de la Bisbal d’Empordà i a la Caixa de Solidaritat de l’APPC.

Supermatí – 23 de setembre 2020

Ja pots tornar a escoltar el Supermatí d'avui

Domini de l’ambient assolellat a les portes d’un canvi de temps

Dimecres assolellat amb matí fresc però temperatura màxima que assolirà els 30 ºC a l'interior del Baix Empordà. Entre demà i divendres arriba un canvi de temps amb notable davallada de la temperatura, ruixats divendres al matí i ambient de tardor pel cap de setmana.

Una quarantena de voluntaris recullen prop de 190 kg de residus a la Gola i a les cales Montgó, Ferriola i Pedrosa, de Torroella...

Aquesta acció ha amb la participació de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, l’EMD de l’Estartit, l’Associació Base A i l’empresa Kayaking Costa Brava. Es tracta...

Platja d’Aro inicia la reparació del Passeig Marítim després del temporal Glòria

Han començat les obres de reparació de 550 metres de l'extrem sud del Passeig Marítim de Platja d'Aro, el tram amb més afectat pel...

Altres notícies