24.1 C
Pals
Dijous, 3 desembre 2020

El debat de la memòria històrica

El més llegit

Una pista de patinatge de gel sintètic aquest Nadal a Palamós

La gran novetat d’enguany per a les festes de Nadal a Palamós és la instal·lació d’una pista de patinatge...

Detingut un clan per robar violentament joies a gent gran a Calonge

En total s’han detingut cinc persones que ja han ingressat a presó, el valor dels objectes sostrets arriba gairebé a 87.000 euros

Anna Ribera: “La gran majoria dels positius són asimptomàtics i els que són simptomàtics és perquè tenien una patologia prèvia”

Una de les notícies que més ha destacat al Supermatí d’avui ha estat el brot de 47 positius a...

Brot de coronavirus a la residència Palamós Gent Gran amb 47 infectats

El brot a la residència de gent gran de Palamós es va conèixer gràcies a un cribratge entre els treballadors
Andreu Paneque
Andreu Paneque
Politòleg
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

Aquesta setmana, una de les notícies de caire polític del nostre país ha estat la petició de les CUP de Barcelona, en la qual, es demana la retirada de l’escultura de Cristòfor Colom, juntament amb la pertinent retirada de l’escultura de l’esclavista Antonio López, simbologies monàrquiques dels edificis municipals, i les respectives banderes espanyoles.

El que es destaca d’aquestes simbologies és l’enaltiment d’ideologies contraries a la democràcia, segons el parer de la formació anticapitalista. En el cas de l’estàtua de Colom, es demana retirar “tots els ornaments de la base de la columna que fan enaltiment de la conquesta d’Amèrica i la seva museïtzació per la seva interpretació històrica”. Al lloc del Colom que assenyala Amèrica amb el dit, la CUP proposa posar-hi un símbol de la resistència americana “contra l’imperialisme, l’opressió i la segregació indígena (i afroamericana)”.
D’aquesta manera, i segurament de forma intencionada, les CUP posa a la taula un debat recurrent des dels inicis de la democràcia espanyola, aquest no és altre que la memòria històrica i les seves interpretacions.

El que si que queda latent, és que, malgrat defensem la posició que defensem, el que està clar és que a hores d’ara, en els nostres carrers i ciutats, existeix iconografia si més no controvertida, com bé mostra el Cens de simbologia Franquista de Catalunya. En la qual, només en el Baix Empordà, ens trobem la presència de 232 símbols franquistes repartits per tota la comarca. Simbologia que pot anar des d’una estàtua a tombes o plaques d’habitatge o la simple retolació de carrers, etc.

Potser aquesta vegada, aquest debat, en comptes de confrontar interessos polítics de dues formacions polítiques en l’escena política barcelonina, podria servir per a que la ciutadania prengués part d’aquest debat i en definitiva poder decidir el que per ells representen aquella simbologia.

 

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Jason Derulo el rei de TikTok el 2020

Jason Derulo s’ha convertit en l’artista més popular del 2020 a la xarxa social TikTok en situar ‘Savage love‘, com la cançó que ha aparegut a més vídeos, així com dels famosos que més han triomfat. En l’apartat musical la versió que va fer del ‘Siren Beat’ de Jawsh 685, l’han situat al primer lloc…
- Publicitat -

Quan encenen les llums de Nadal al Baix Empordà?

Les llums nadalenques seran de les poques coses que faran que aquest Nadal sigui semblant als altres. Aquí us expliquem on i quan s'encendran...

Aena posa en marxa el pla d’hivern a l’aeroport de Girona pel risc de patir contingències de gel i neu

La campanya actual compta amb un pressupost de 2 MEUR per a totes les instal·lacions de l'Estat

La crisi de la covid afectarà més la Costa Brava que l’interior de Girona i l’impacte a la indústria serà “transitori”

L'autor de l'anuari del BBVA augura que el sector serveis destruirà aquest any tota l'ocupació creada a partir del 2007

Sant Feliu continua treballant per retirar els cotxes abandonats de la via pública

Actualment estan pendents de recollir 46 turismes abandonats a la ciutat.

Altres notícies