El Festival de Torroella de Montgrí arriba aquest estiu a la seva 45a edició amb una programació que recorre més de 600 anys d’història musical. La proposta inclou 17 concerts que abracen des de la música medieval fins a les expressions sonores més actuals. La música antiga tindrà una presència destacada, amb gairebé la meitat del cartell, i també hi haurà una notable aposta pel cant, amb un 25% dels concerts centrats en la música vocal.
El festival s’obrirà el 3 d’agost amb la integral dels Concerti grossi de Händel, interpretats pel conjunt Les Musiciens du Louvre i el director Marc Minkowski, que debuten al certamen. La música barroca també serà protagonista amb obres de Johann Sebastian Bach, un dels compositors més interpretats en la història del festival, present enguany en diversos concerts, com el que oferirà el violinista grec Leonidas Kavakos amb l’ApollΩn Ensemble el 21 d’agost, o el de la violagambista francesa Lucile Boulanger, el 22 d’agost al migdia.
Una de les cites singulars serà el concert en memòria d’Ernest Lluch el 7 d’agost, amb el grup Tasto Solo. Interpretaran música de l’Ars Subtilior a la cort del rei Joan I d’Aragó, que va passar el seu últim mes de vida a Torroella abans de morir a Foixà. Aquesta mirada al passat històric connecta amb l’arrelament territorial del festival, que també incorpora la cobla com a element identitari.
Montse Faura, directora del Festival, ha posat l’accent en la reflexió que proposa aquesta edició sobre el valor del temps. “Vivim en una societat que consumeix la cultura de manera immediata. Però la música ens convida a escoltar plegats, a redimir el temps i transformar l’experiència”, ha dit. Faura també ha reivindicat la presència de la cobla com una marca del Festival i de la identitat de Torroella.
El concert de clausura, el vespre del 22 d’agost, serà gratuït i tindrà lloc a la plaça de la Vila. Estarà protagonitzat per la mateixa Lucile Boulanger i l’artista de música electrònica Calling Marian, que fusionaran sons barrocs i electrònics en una escenografia inspirada en la Galeria dels Miralls del palau de Versalles.
Pel que fa a la música vocal, destaquen propostes com l’òpera Dido & Aeneas de Henry Purcell, presentada el 9 d’agost en un doble programa amb el Stabat Mater de Pergolesi pel conjunt Armonico Consort. El 17 d’agost, el conjunt Vespres d’Arnadí interpretarà Marc’Antonio e Cleopatra de Johann Adolph Hasse, amb les veus de la soprano Emőke Baráth i la mezzosoprano Anna Bonitatibus. També debutarà la jove soprano catalana Serena Sáenz el 14 d’agost amb un concert d’òpera i mélodie, acompanyada de l’Orquestra Simfònica del Vallès.
Entre els noms destacats del piano i del violí hi ha Joaquín Achúcarro, que celebrarà 35 anys al Festival amb un concert especial el 16 d’agost, i András Schiff, que comentarà les peces que interpretarà el 10 d’agost. Aquell mateix dia actuarà també la violinista Janine Jansen, acompanyada de la Camerata Salzburg, amb un programa dedicat a Mendelssohn.
El cicle Singulars Torroella reivindicarà espais emblemàtics de la vila amb quatre concerts especials, com el dedicat al compositor Ravel pel trio Marco Mezquida el 6 d’agost, o la reinterpretació de sardanes de Juli Garreta per part del pianista Carles Marigó el 13 d’agost. També destaca el concert de Niño de Elche amb el poeta i cantant Abdullah Miniawy el 20 d’agost, amb una proposta que reflexiona sobre l’exili.
Com a novetat destacada, el Festival consolida el cicle audiovisual In-Edit Empordà, que aquest any ampliarà les projeccions de documentals musicals tots els dimarts de juliol i agost al Cinema Montgrí. Es projectaran vuit treballs, com Living Bach, Soundtrack to a coup d’état, o Dispararon al pianista, i es complementaran amb concerts i col·loquis.
L’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha celebrat la trajectòria del Festival: “Són 45 anys d’un projecte que va néixer de la societat civil i que avui transforma el poble cada estiu.” Ha afegit que el Festival és molt més que música: “És cultura, però també és gent als carrers, vida als restaurants i comerços, i una festa que omple de sentit el poble.”
Les entrades per al públic general es posaran a la venda el diumenge 25 de maig. Els dies 23 i 24 es farà una venda preferent per als socis de Joventuts Musicals de Torroella. També es manté la modalitat de Butaca Jove, amb entrades a 5 euros per a menors de 30 anys disponibles mitja hora abans dels concerts.