El Govern de Catalunya està duent a terme el projecte “Carboni al sòl”, una iniciativa estratègica que vol millorar l’estat dels sòls agrícoles i forestals i, alhora, aprofitar el seu potencial per capturar carboni i mitigar els efectes del canvi climàtic.
Aquest projecte neix en el marc de l’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya i compta amb un finançament de prop de 2 milions d’euros provinents del Fons Climàtic. Aquest fons es nodreix d’una part dels impostos ambientals, com ara el 50% de la recaptació de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de l’impost sobre instal·lacions que tenen un impacte en el medi ambient.
L’objectiu principal és doble: conservar i millorar la qualitat dels sòls i potenciar el seu paper com a embornal natural de carboni. Per fer-ho, es vol fomentar l’aplicació de pràctiques agronòmiques i forestals més sostenibles, alhora que es transfereix coneixement tècnic als professionals del sector primari.
Una de les fites clau és la reducció del 30% de les emissions associades a la gestió de les dejeccions ramaderes i dels residus alimentaris. A més, el projecte busca incrementar de manera progressiva la matèria orgànica present als sòls agrícoles, amb una previsió d’augment anual del 0,4% de carboni orgànic fins a l’any 2030.
El projecte també contempla un enfocament econòmic i social. Vol fer del canvi de model una oportunitat per als sectors agrícola, ramader i forestal. Per això, aposta per impulsar sistemes de pagament per serveis ambientals com la captura de carboni, que permetin recompensar la gestió sostenible dels recursos naturals i reforçar la viabilitat de les explotacions rurals.
Per garantir un desplegament eficient, el projecte s’ha estructurat en sis grups de treball que aborden àmbits diferents: gestió de la informació dels sòls, pràctiques agronòmiques i fertilització, gestió forestal, producció de materials orgànics, restauració de sòls i certificació de l’absorció de carboni.
Totes aquestes línies d’actuació compten amb la participació d’administracions públiques i centres de recerca com l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals, Agrotecnio o el Centre de Recerca en Agrigenòmica, entre d’altres.
Un dels moments clau del desenvolupament del projecte ha estat la jornada plenària del Grup de Treball de Carboni al Sòl, que ha tingut lloc a la finca experimental de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries Mas Badia, on els equips implicats han posat en comú els avenços assolits fins ara.
A Palamós els convertim en carrers, habitatges per segones residències i polígons industrials innecessaris.
#EnsPassemPelForroElCanviClimàtic