25.5 C
Pals
Dimecres, 17 juliol 2024
- Publicitat -

El Govern redueix el nivell d’emergència per sequera a les conques Ter-Llobregat i Darnius-Boadella

El Govern ha decidit rebaixar el nivell d'emergència del sistema Ter-Llobregat d'I a alerta, i el Darnius-Boadella d'emergència II a I, gràcies a la millora de les reserves d'aigua. Aquest canvi afectarà 255 municipis en alerta i 17 en emergència I. Les restriccions d'aigua es reduiran gradualment, segons ha informat la Comissió Interdepartamental de Sequera.

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Govern ha decidit que el sistema Ter-Llobregat passi de fase d’emergència I a alerta i el Darnius-Boadella d’emergència II a I, segons ha acordat la Comissió Interdepartamental de Sequera aquest dimarts. L’entrada en vigor es produirà a principis de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC).

La decisió s’ha pres arran de la recuperació de les reserves d’aigua, que estan al 38,5%, amb 236 hectòmetres cúbics, a l’àmbit del Ter-Llobregat; i gairebé al 23% al Darnius-Boadella. En fase d’alerta, es permeten 250 litres per habitant i dia i reduccions en diferents àmbits. Pel que fa a l’emergència I, es passa dels 180 litres per habitant i dia als 200.

Amb aquest canvi, el Ter-Llobregat torna a l’escenari en què es trobava el novembre del 2022. A principis de març, les reserves en aquest àmbit eren del 15%, amb 91 hectòmetres cúbics. Pel que fa al Darnius-Boadella la recuperació és més lenta però en tres mesos ha doblat els volums i ha guanyat més de 8 hm³, ja que a principis de març estava a l’11%.

A partir de l’entrada en vigor dels canvis de fase, hi haurà 12 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat, 52 (785.232) en prealerta, 255 (més de sis milions d’habitants) en alerta, 293 (678.728) en excepcionalitat i 17 (151.516 habitants) en emergència I.

De les 18 zones definides en el Pla de Sequera, dues segueixen en normalitat (Banyoles i l’aqüífer de Tarragona); una en prealerta (Consorci d’Aigües de Tarragona), cinc en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Llobregat, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat i del sistema Ter-Llobregat); vuit en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià, Muga i Carme Capellades, capçalera del Ter, Empordà, Llobregat mig, Prades Llaberia i Serralada Transversal) i dos en emergència I (Riudecanyes i els municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines; i Darnius Boadella).

Reducció d’usos d’aigua i algunes prohibicions

En el cas de la fase d’alerta del Ter-Llobregat, les limitacions són d’una reducció d’aigua respecte al consum normal del 30% per a usos recreatius que impliquin reg i del 5% per a altres usos recreatius, del 25% per a reg agrícola, del 10% per a usos ramaders i del 5% per a usos industrials.

Pel que fa a l’abastament domèstic, s’estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’omplir fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, limitacions per omplir piscines i també per netejar vehicles.

En fase d’emergència I, a banda de l’increment del límit en el consum d’aigua, desapareixen algunes prohibicions, com la de tancar les dutxes dels gimnasos.

El Govern manté les obres per via d’emergència

Tot i la millora de la situació hidrològica, el Govern ha destacat que continua treballant per incrementar la disponibilitat d’aigua. Com a mesures estructurals, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està construint diversos pous al tram final de Besòs -Montcada, Barcelona i Sant Adrià del Besòs-, que preveu tenir enllestits al juliol. Aquests sis pous serviran per aportar aigua a les futures plantes potabilitzadores que es construiran en aquesta zona, i de les quals l’ACA està redactant els projectes bàsics.

Aquestes plantes, que les està habilitant el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona amb finançament del Govern, estaran operatives durant les properes setmanes. També en aquesta comarca, l’ACA ha aprovat el conveni per a la construcció de diversos pous a l’entorn de Peralada, amb l’objectiu de disposar de més aigua a les xarxes d’abastament que hi ha en aquesta zona, amb una inversió de 4,4 MEUR.

A banda, a les capçaleres del Ter i del Llobregat i a la zona de Girona, l’ACA ha realitzat una sèrie de sondejos amb l’objectiu de disposar de més aigua a través de la construcció de diversos pous.

D’altra banda, han finalitzat les obres de la canonada de l’estació de tractament d’aigua potable de Sant Joan Despí i les obres a l’estació regeneradora del Prat de Llobregat. D’altres continuen en marxa i està previst que properament comencin les obres de millora a les potabilitzadores del Ter i d’Abrera, entre d’altres.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Rosa Regàs, lliure i lectora. Descansa en pau

Em comuniquen la trista notícia que ha mort la Rosa Regàs justament quan surto de la Biblioteca Nacional d'Espanya,...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -