Sector Porta de Calonge

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) dona la raó als propietaris de terrenys diversos sectors de Calonge i anul·la les càrregues previstes als veïns d’aquestes zones. La sentència té una afectació destacada al sector Porta de Calonge, a l’entrada sud del poble, però també a l’entrada de Sant Antoni, al passeig d’Hivern, i a un espai proper a la urbanització Mas Vilà de Sant Antoni. És la principal conclusió a la qual ha arribat el magistrat Manuel Táboas, president de la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC.

Cal buscar els fets fa gairebé cinc anys, quan la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat va donar el vistiplau definitiu al pla d’ordenació urbanística de Calonge. Aquest extens text unificava els terrenys del voltant de la C-31 i de l’avinguda Unió sota el sector Porta de Calonge. És en aquest àmbit on aquest estiu va entrar en funcionament una nova rotonda per posar fi a un dels punts negres de la xarxa viària de la comarca.

Per tal d’urbanitzar aquests sectors, el pla establia tota una sèrie de càrregues als propietaris dels terrenys. Set veïns, conjuntament amb una empresa del municipi, es van revoltar i van presentar un recurs contenciós administratiu. Ara, la justícia ha donat la raó als veïns en aquesta qüestió, com ha avançat El Punt Avui. La sentència, a la que ha tingut accés Ràdio Capital, deixa clar que aquestes contribucions són excessives i que han de ser càrregues “en benefici general”.

Aquestes contribucions que ha anul·lat anaven destinades a cobrir obres com la mateixa rotonda de l’avinguda Unió, recuperar el rec Madral o a millorar l’avinguda Catalunya de Sant Antoni, com explica l’alcalde de Calonge, Jordi Soler.

A nivell més tècnic, la sentència anul·la aquests sectors urbanístics, que incumbeixen bàsicament les entrades de Calonge i Sant Antoni. Tot i això, el TSJC sentencia que no afecta la classificació ni a la qualificació dels terrenys. Aquesta mateixa frase genera dubtes, i per això l’alcalde explica que l’ajuntament ja ha demanat un aclariment.