7.3 C
Pals
Divendres, 23 febrer 2024
- Publicitat -

El Mercat Municipal de Palafrugell rep el reconeixement d’establiment centenari

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

El Mercat Municipal de Palafrugell ha estat reconegut com a establiment centenari per la Generalitat de Catalunya. Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, Joan Vigas, primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, i Jordi Rubau, representant de l’associació del mercat diari de Palafrugell, van ser els encarregats de recollir el guardoó en un acte oficial encapçalat per Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya.

El Mercat Municipal de Palafrugell

El Mercat de Palafrugell està format per 3 espais separats entre sí, però que a l’hora formen un tot: 2 edificis, el mercat de la carn i el mercat del peix, i a l’exterior, el mercat de la fruita i la verdura. L’edifici de la carn, que ara celebra els seus 118 anys, és el nucli en base al que s’ha atorgat el guardó d’establiment centenari. En total, al Mercat hi ha 37 parades: 10 de carn, 8 de peix i 19 de fruita i verdura.

L’actual Mercat cobert de Palafrugell es construeix l’any 1901, sent un projecte de l’arquitecte Martí Sureda. Pocs anys després, al 1915, l’edifici quedava petit i les parades de verdura i fruita es van instal•lar a fora d’aquest, en el mateix carrer Pi i Margall. Als anys 60, es construeix l’edifici del mercat del peix. Fa 8 anys, es va fer una remodelació del mercat.

Aquest mercat té els seus orígens a principis del segle XVII, quan es desenvolupava a l’actual carrer Cavallers, concretament en una petita plaça anomenada Plaça del Gra, situada al sud d’aquest carrer, segons Miquel Torroella en la seva Història de Palafrugell.

Degut a la gran concurrència del mercat, l’any 1724, el prior de Santa Anna, Antonio de Bru i de Canta, dóna l’autorització oficial per establir els dijous el mercat comarcal de Palafrugell. Aquest fet provoca un reconeixement del mercat i en conseqüència, el fa engrandir encara més amb l’afluència de persones d’altres pobles del costat que hi anaven a comprar i a vendre. Al 1891, es canvia les tardes dels dijous pels diumenges al matí i el mercat se situa al carrer Pi i Margall, donant pas anys més tard a l’actual construcció i distribució.

Els guardons

L’objectiu d’aquests guardons és distingir els establiments i Mercats Municipals en actiu que al llarg de més de cent anys han ofert un servei de qualitat i personalitzat als seus clients, tot adaptant-se als canvis en les necessitats de compra de la ciutadania que s’han anat produint al llarg de la seva trajectòria professional.

En aquesta edició, s’ha distingit un total de 28 establiments comercials i 2 mercats municipals centenaris per la seva trajectòria de cent o més anys de servei al comerç. També, s’han reconegut 15 establiments comercials amb cent cinquanta o més anys d’història.

Des de l’any 2000, la Generalitat a través del Departament d’Empresa i Coneixement ha distingit un total de 836 establiments de Catalunya amb els Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Les empreses que conformaran el parc eòlic marí experimental de Roses confien que estigui operatiu el 2026

Els enginyers alerten que els inversors poden perdre l'interès en aquesta tecnologia si la posada en marxa es retarda.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -