El millor xuixo de l’any torna a ser de les comarques de Girona, concretament de la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners, que va començar a fer-ne després de diverses proves el maig del 2024. El pastisser Quim Trias és l’autor del xuixo de crema. . Trias pertany a la quarta generació de la pastisseria, molt coneguda a la població, que va inaugurar el seu besavi, Joaquim Trias, el 1908, al carrer del Centre.
El nostre xuixo el fem amb llard de porc, perquè és com fem també els nostres croissants”, explica Trias. De fet, la pasta d’un xuixo és la del croissant, només que en les fases finals d’elaboració hi ha diferències: s’hi afegeix crema pastissera, s’enrotlla com si fos un caneló i es fregeix. Finalment, s’hi tira sucre per damunt. Quim Trias explicava el procés d’elaboració, que no és senzill ni ràpid perquè necessita diverses fases de fermentació, de temps diferents. L’última, un cop hi han afegit la crema pastissera i l’enrotllen, dura una hora i mitja. “El fregim amb oli d’oliva verge extra, i ens agradaria fer-ne servir de català perquè fins ara n’hem fet servir un de fora”, explica Trias, que afegeix que el preu dels seus xuixos a la pastisseria fins avui és d’1,90 euros. Escolteu l’entrevista sencera al programa de CAP A CAP, amb Joan Bosch