7.5 C
Pals
Diumenge, 2 abril 2023
- Publicitat -

El museu Terracotta

Carles Sanjosé
Carles Sanjosé
Músic i arquitecte
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

 

Aquesta setmana vam visitar el Museu Terracotta de La Bisbal. Es troba a la carretera C-66, entrant a La Bisbal vinguent des de Palamós, a la dreta. On hi ha unes lletres de mida humana mig llegibles i mig illegibles on hi posa clarament Museu Terracotta.

L’exposició permanent fa un repàs dels diferents tipus de tècniques, dels usos i les peces de ceràmica que es feien a la zona de La Bisbal. Des dels tallers més petits i tradicionals, fins a les fàbriques amb forns de flama contínua com era PAVICSA. Des de la ceràmica negra porosa, ideal per fer cantis, fins als plafons decoratius, passant per les teules, bescuitelles, totxos, gerros, columnes, abeuradors, brasers, gibrelles i un llarguíssim etcètera.

A la zona de l’entrada hi trobem l’exposició temporal, actualment està dedicada al ceramista Jordi Aguadé, magnífic ceramista i dissenyador que fa d’enllaç entre la tradició barcelonina anterior a la guerra i el resorgiment posterior, ajudat per artistes com Joan Miró amb qui de fet va col·laborar Jordi Aguadé.

A la planta primera hi trobem una mostra permanent de peces rellevants, objectes que tenen noms i cognom, fetes per artistes o moviments artístics. A part, com és habitual hi trobem àmbits amb projeccions i pel·lícules didàctiques o històriques, on podem entendre la gran rellevància que va tenir el sector de la ceràmica i veure com eren i què feien la gent d’aquell sector.

Ha costat molt arribar fins aquí! Hem hagut d’esperar molt a La Bisbal per tenir el museu obert. Primer va caldre escollir una fàbrica de ceràmica, que l’Ajuntament la comprés, crear un patronat, tenir un fons de peces i documents, gent treballant-hi. S’han necessitat ajudes europees i de totes les administracions. Però quan veus la Fàbrica, tan ben arreglada, quan veus les encavallades, la llum que hi entra, els forns, quan veus que les parets del museu són també protagonistes i et fan entendre encara millor què és la ceràmica i el seu món, no pots deixar de sentir-te orgullós de ser bisbalenc. I això, en els temps que corren, no és poca cosa!

El Museu Terracotta és un gran museu, es troba a La Bisbal d’Empordà i ha de convertir-se en el museu de la ceràmica de Catalunya.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -