Un estudi impulsat pel Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter confirma que les immersions amb guia i les explicacions prèvies ajuden a reduir l’impacte ambiental del busseig a les Medes. Durant un any s’han analitzat prop de 450 submarinistes i més de 150 immersions, amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat de l’activitat i preservar la biodiversitat marina.
Els resultats s’han presentat aquesta setmana coincidint amb el Dia Europeu dels Parcs Naturals. L’estudi, fet amb el suport de l’entitat Submón i els centres de busseig de l’Estartit, revela que la presència d’un guia professional redueix notablement el contacte dels submarinistes amb l’entorn marí. En les immersions guiades es van registrar menys de dos impactes per cada 10 minuts, mentre que en les no guiades la xifra puja fins a gairebé deu.
Les xerrades prèvies també tenen un paper clau. Aquestes sessions informatives abans de submergir-se serveixen per explicar les espècies i hàbitats presents a la zona i contribueixen a evitar conductes que poden fer malbé el fons marí. Tant en observacions informades com anònimes, l’ecobriefing es confirma com una eina útil per reduir els danys.
En total, es van comptabilitzar més de 2.200 contactes amb l’entorn, sobretot amb les aletes. Aquest fet provoca la resuspensió del sediment i afecta sobretot les algues i les plantes marines, que van rebre prop del 75% dels impactes. L’estudi també detecta que els submarinistes més experimentats i els que fan servir càmeres són els que fan més contactes, tot i que aquestes dades no mostren diferències estadístiques destacables.
Amb aquesta informació, el parc natural elaborarà materials formatius i divulgatius per fomentar bones pràctiques. L’objectiu és reduir la petjada del busseig i garantir que aquesta activitat, molt popular a les Medes, es pugui fer de manera sostenible en el futur.