22.7 C
Pals
Dimecres, 9 juliol 2025
- Publicitat -

El reconeixement a les persones amb discapacitat encara és una assignatura pendent al Baix Empordà

El Baix Empordà és una de les comarques on la solidaritat i la inclusió van agafades de la mà. Aquest dimarts 3 de desembre es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Tot i que les reivindicacions que fan des del col·lectiu són diverses, una d’elles és ser més visibles més enllà de la jornada que serveix per donar-los veu.

Entre les diverses fundacions i entitats que treballen en pro de les persones amb discapacitat a la comarca hi ha la Fundació Vimar. El seu gerent, Guillem Rovira, reconeix que fa 25 anys que treballen per fomentar la inclusió i una ocupació digna per aquelles persones amb discapacitat. Per això, treballen per millorar la vida d’aquestes persones i també de les persones del seu entorn. Guillem Rovira apunta que hi ha tres serveis que ofereixen des de l’entitat.

Guillem Rovira admet que molts cops quan es parla d’una persona amb discapacitat s’obvia el grau de discapacitat que té una persona. Per això, reconeix que cada usuari “té el seu grau d’afectació”. A més, el gerent de la Fundació Vimar admet que encara hi ha estigmatització en el sector que cal erradicar. “Falta molt de coneixement del sector”, admet Rovira.

El gerent de Vimar admet que encara queda feina per fer quan es parla de conscienciar i fer pedagogia en la societat. I tot i el desconeixement que hi ha, també reconeix que hi ha moltes mostres de solidaritat envers el sector. Guillem Rovira admet que hi ha reptes que cal afrontar en un futur com, per exemple, l’augment de places residencials.

Una de les altres entitats del Baix Empordà que vetlla pels interessos de les persones amb discapacitat és la Fundació El Trampolí. La directora d’aquesta entitat, Maite Cobos, explica que fa gairebé 25 anys que treballen de forma oficial a través d’El Trampolí. “La nostra tasca va més enllà del servei que donem a les persones amb una discapacitat psíquica”, reconeix la directora, ja que, apunta que fan tasques de sensibilització. Per això, impulsen activitats com El Trampolí TV, una cafeteria, un grup de teatre, entre altres activitats.

“La voluntat és donar visibilitat al col·lectiu”, admet Maite Cobos. Tot i això, la directora reconeix que el pes d’aquesta tasca molts cops cau en les mans de les entitats i fundacions que vetllen pel benestar d’aquestes persones amb discapacitat. Per això, apunta que el “col·lectiu està lluny de tenir tots els seus drets garantits”. Maite Cobos destaca que les persones amb discapacitat poden aportar moltes coses a la societat, però molts cops se’ls acaba apartant.

Maite Cobos, a més de treballar per conscienciar a la població sobre la importància que té el col·lectiu de persones amb discapacitat, admet que un dels grans reptes de futur és poder donar servei a aquestes persones durant totes les etapes vitals de la seva vida.

La directora d’El Trampolí admet que aquest repte és complicat, ja que “és una lluita constant” davant la manca de sensibilització. A més, reconeix que en comptes de fer passos per fomentar polítiques socials cada cop es fan més passos endarrere.

I per donar visibilitat al col·lectiu aquest dimarts 3 de desembre aquestes i altres entitats del Baix Empordà han celebrat una jornada festiva a Sant Feliu de Guíxols on s’ha fet la lectura d’un manifest on s’han destacat les principals demandes del sector: una llei que protegeixi el sector, l’accés a l’habitatge social per part de les persones amb discapacitat, l’equiparació salarial i facilitar l’accés al mercat laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Imatge destacada de l’acte celebrat aquest 3 de desembre a Sant Feliu de Guíxols

Comparteix

Reportatges

Reportatges
MÉS

Les entranyes d’un festival: radiografia del Porta Ferrada, Ítaca i Peralada

Quan les nits s’allarguen i s’acosta el bon temps,...

El bloqueig de la Llei de Costes a Platja d’Aro: més de 850 habitatges en l’aire des de fa més de 6 anys

Més de 850 habitatges a Platja d’Aro estan atrapats en un buit legal per la no publicació d’una ordre ministerial clau. La Llei de Costes els considera domini públic, fet que impedeix vendre, heretar o hipotecar. Veïns, Ajuntament i diputats reclamen una solució urgent per restablir la seguretat jurídica i els drets dels afectats.

Quan la Costa Brava va esquivar la central nuclear de Pals

El 1965, Espanya i França van projectar una central nuclear a la platja de Pals. Defensada per Josep Pla i rebutjada pels empresaris turístics, la proposta va provocar un intens debat. La pressió local i política va fer traslladar el projecte a Vandellòs. Avui, Pals conserva el seu paisatge verge, símbol d’una victòria per la preservació del territori.

Els joves de Verges es preparen per formar part de La Processó i la Dansa de la Mort

La llum de Verges es transforma pocs dies abans de la celebració de La Processó i la Dansa de la Mort. Seran més de 500 actors els que participaran en els actes del proper dijous 17 d'abril. Entre aquests participants hi ha joves que assumeixen el paper de l'Àngel, dels manages o dels saltadors de la Dansa de la Mort.