19.9 C
Pals
Dijous, 28 març 2024
- Publicitat -

Calor estival pel cap de setmana

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Estem davant d’una situació de temperatura elevada poc usual, no perquè la calor d’aquest cap de setmana sigui molt intensa, sinó per l’època de l’any en la que es produeix, recordem que estem al maig, encara a la primavera. Una mostra de la poca freqüència d’aquesta situació és que al primer nivell de referència del que es considera atmosfera lliure situat a 850 hPa, uns 1500 m d’altura, tindrem temperatures entre 10 i 15ºC per sobre de la mitjana climàtica.

Predicció per conjunts del model GFS de la temperatura a 850hPa sobre la Bisbal d’Empordà. La línia vermella indica la mijana climàtica 1981-2010. Font: www.wetterzentrale.de

Aquestes valors tan anòmalament elevats, no s’ha de traduir necessàriament en valors rècords de temperatura en superfície, això depèn dels núvols, del vent i de la temperatura del mar, que per sort encara està força fred i ajudarà a suavitzar la temperatura màxima. Divendres la màxima superarà els 28 ºC, quedant una mica més frenada a la costa. Dissabte i diumenge es poden fregar o superar els 30 ºC a l’interior del Baix Empordà. No és res excepcional, però sí que la xafogor serà present amb vent del sud d’entre 40 i 50 km/h per les tardes, i nits que poden ser tropicals, és a dir, que la temperatura no baixarà dels 20 ºC. Una situació més típica de juliol o agost que viurem un mes de maig.

Pel que fa l’estat del cel, es tornen a repetir aquest matí algunes boires o núvols baixos en zones enclotades i sobretot de la façana costanera, que amb el pas de les hores s’aniran trencant i el sol en general predominarà durant el cap de setmana.

Aquest episodi de calor, però no durarà gaire més, doncs la setmana que ve tindrem una forta baixada de temperatura.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Palamós aplica un sistema d’informació per a incrementar l’estalvi energètic

Instal·lació de les plaques fotovoltaiques a l'edifici de l'Ajuntament de Palamós|Ajuntament de Palamós L’Ajuntament de Palamós compta amb un aplicatiu...
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -