14.5 C
Pals
Dissabte, 27 abril 2024
- Publicitat -

Divendres mig ennuvolat a l’espera d’un acusat descens tèrmic

Albert Aparicio
Albert Aparicio
Graduat en Física i Màster en Meteorologia. Observador meteorològic de la XOM (meteocat) a Palafrugell.
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Divendres amb un estat de cel variable: clarianes, estones de sol i d’altres entre mig i força ennuvolat. No serà un dia de pluja, però pot caure alguna gota o plugim de forma dispersa i molt feble a primera hora del dia. Poca amplitud tèrmica amb un inici de dia poc fred al voltant dels 8 ºC al Baix Empordà i una màxima de fins a 14 ºC.

Demà hi ha més probabilitat de pluja a partir de migdia i tarda  i amb una temperatura que anirà baixant. Fins diumenge al matí pot ploure, en general de forma més feble.

I estem molt pendents del que pot passar la setmana que ve. La temperatura baixarà i molt la nit de diumenge a dilluns. La setmana que ve començarà amb ambient de ple hivern, la temperatura estarà per sota la mitjana de l’època de l’any. L’arribada d’una massa d’aire fred continental, que, juntament amb una borrasca que es formarà al Mediterrani, impulsarà vents del nord-est. Per tant, coincidirà arribada d’aire sec molt fred de centre Europa  i alhora una borrasca aportaria una massa d’aire humit del Mediterrani. És una situació que es dona poques vegades a casa nostra i quan passa sovint ens ha portat sorpreses en forma de neu a cotes baixes.

Nevarà la setmana que ve al Baix Empordà?

Al moment de publicar aquest pronòstic encara no es pot saber. L’ambient fred de ple hivern la setmana que ve sí que el tindrem garantit, però com sol passar, si la baixa mediterrània en lloc d’ubicar-se entre Catalunya i les Illes Balears es desplaça més cap al golf de Gènova o Sardenya, la precipitació pot ser molt menys abundant o podria no arribar al Baix Empordà.

Tal com mostren les figures següents, canvis molt petits en la ubicació del centre depressionari, corresponen a escenaris de precipitació/neu molt diferents.

Ubicació de la baixa mediterrania pel dia 28-03-2023 al matí. Sortida model ECMWF 12h 23-02-2023. Font: www.windy.com
Ubicació de la baixa mediterrània entre Catalunya i les Illes Balears pel dia 28-03-2023 al matí, i pronòstic de neu acumulada. Sortida model ECMWF 12h TU 23-02-2023. Font: www.windy.com
Ubicació de la baixa mediterrània pel dia 28-03-2023 al matí, i pronòstic de neu acumulada. Sortida model ICON 0h TU 24-02-2023. Font: www.windy.com
Ubicació de la baixa mediterrània pel dia 28-03-2023 al matí, i pronòstic de neu acumulada. Sortida model ICON 0h TU 24-02-2023. Font: www.windy.com
Ubicació de la baixa mediterrània pel dia 28-03-2023 al matí i pronòstic de neu acumulada. Sortida model GFS 0h 24-02-2023. Font: www.windy.com
Ubicació de la baixa mediterrània entre Catalunya i Sardenya pel dia 28-03-2023 al matí i pronòstic de neu acumulada. Sortida model GFS 0h TU 24-02-2023. Font: www.windy.com

En qualsevol cas,  divendres mig ennuvolat, dissabte dia gris i amb pluja més probable a la tarda, i la setmana que ve torna l’hivern.

————————-Actualització 26-02-2023—————————————–
Amb les darreres actualitzacions els diferents models meteorològics (ECMWF, GFS, ICON), si bé mantenen algunes discrepàncies, coincideixen a una situació molt menys favorable a veure neu al Baix Empordà, desplaçant la precipitació cap al litoral i prelitoral Central i Sud de Catalunya.

El moment de màxim fred serà la matinada i matí de dilluns 27, amb una cota de neu fins a nivell de mar, però la precipitació serà nul·la o escassa, i sols pot deixar localment alguna volva o ruixat de neu/aiguaneu testimonial.

Entre la matinada i matí de dimarts la baixa s’ubicarà a una posició més idònia per portar precipitació al Baix Empordà, però la cota de neu començarà a pujar al llarg de les primers hores de dimarts. Inicialment encara hi haurà prou aire fred com per produir algun ruixat de neu o calamarsa petita, però serien fenòmens d’abast local (no general), i de curta durada.
El Servei Meteorològic de Catalunya inclou al Baix Empordà en l’avís de perill per neu (en el seu llindar més baix de 1/6) per la matinada de dilluns a dimarts.

D’altra banda, l’ambient fred serà més acusat pel vent de component nord, el qual també provocarà alteració marítima a l’Empordà.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Clàudia Crehuet: “Amb la trobada d’autocaravanes volem promocionar el nostre entorn natural”

Aquest cap de setmana Santa Cristina d'Aro acull una trobada d'autocaravanes. L'objectiu és donar a conèixer el municipi i contribuir a la dinamització comercial i turística.
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -