Anunci de la Generalitat pel referèndum

Alguns alcaldes del Baix Empordà ja han respost a la petició del govern català perquè cedeixin locals pel referèndum convocat l’1 d’octubre. La Bisbal i Verges han anunciat un ple extraordinari per ratificar els decrets d’alcaldia en suport a la llei del referèndum. Torroella ha inclòs el punt en el ple municipal d’aquest dijous.

El PSC s’espera al Tribunal Constitucional

L’únic alcalde del PSC al Baix Empordà, l’històric ullanenc Josep López, ha assegurat en declaracions a Ràdio Capital que s’esperarà a tenir la sentència del TC i que demanarà un informe als tècnics del consistori. La decisió es podria prendre la setmana vinent.

El batlle socialista d’Ullà denuncia que el govern català “passa la pilota” als alcaldes.

El govern català dona 48 hores

El president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras han enviat una carta a tots els alcaldes per instar-los a cedir locals pel referèndum. El govern especifica que els punts de votació haurien de ser el que s’han utilitzat habitualment en altres cites electorals. En la carta, donen dos dies per respondre si ho faran així o bé si presentaran al·legacions.

La carta explica que el referèndum ja està convocat oficialment. Així, el Govern informa que la llei “estableix un règim jurídic excepcional” pel qual els ajuntaments “posen a disposició de l’administració electoral del govern els locals de la seva titularitat que s’utilitzen habitualment com a centres de votació”. A més, especifiquen que el govern pot determinar locals alternatius per garantir la participació dels electors.

El govern espanyol recorda la Constitució

El govern espanyol també ha enviat una carta als ajuntaments recordant que la convocatòria i la celebració d’un procés referendari “atempta contra la Constitució i l’Estatut”. El Secretari d’Estat d’Administracions Territorials, Roberto Bermúdez, s’adreça als secretaris dels ajuntaments, a qui els menciona les sentències del Tribunal Constitucional. “Vull mostrar el nostre suport ferm i indubtable la confiança en que es respecti el marc constitucional i estatutari, així com aquests pronunciaments del Tribunal Constitucional, que obliga a desatendre aquesta exigència”, assegura.

Paper dels municipis

El suport dels ajuntaments al referèndum d’independència previst per a l’1 d’octubre es preveu essencial per al seu èxit. Arreu de Catalunya, els consistoris s’hi han anat posicionat, a favor o en contra. Al Baix Empordà, la majoria d’ajuntaments tenen la intenció de col·laborar en l’organització de la consulta.

Han mostrat la seva satisfacció per la convocatòria del referèndum els alcaldes de Torroella, Josep Maria Rufí (ERC), i de Verges, Ignasi Sabater (CUP).