Pintada a la cisterna del Poblat Iber de Castell de Palamós | Imatge de Gabriel Martín

Els Mossos d’Esquadra han anunciat aquest matí en un comunicat la detenció de dos homes, de 19 i 20 anys, com a autors de les pintades que van aparèixer al desembre al poblat ibèric de la Platja de Castell de Palamós. Els joves, veïns de Santa Maria de Martorelles, van ser arrestats pels agents el 23 de gener a Mollet del Vallès.

El poblat iber de Palamós, que rep la denominació de Jaciment de la Punta de Castell de Palamós, és un espai catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional i s’emmarca en la Llei de Patrimoni Històric. En conseqüència, els presumptes autors haurien incorregut en un delicte contra el patrimoni històric i un delicte de danys.

Aquests actes incívics han tingut una incidència negativa sobre la preservació d’aquestes ruïnes i la preservació del patrimoni històric. Gabriel de Prado, director tècnic del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Ullastret va referir-se en una entrevista a Ràdio Capital a la reparació, i va anticipar que el cost per a l’Administració pot ascendir als 10.000 euros.

Paral·lelament, Agents de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos detallen que han aconseguit localitzar els autors dels grafits fruit d’un videoclip que els dos individus en qüestió havien filmat prop del jaciment i en dates properes a l’esdeveniment dels fets.

Els arrestats van quedar en llibertat després d’haver declarat a la comissaria, a l’espera que el jutjat d’instrucció corresponent els citi.