9.7 C
Pals
Dilluns, 20 març 2023
- Publicitat -

Els promotors del parc eòlic marí: “La Costa Brava seguirà sent la Costa Brava amb el projecte Tramuntana”

Remarquen que és l'únic punt de Catalunya on es pot implementar la proposta i els opositors insisteixen en l'impacte

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
El polèmic parc eòlic marí Tramuntana ha arribat aquest divendres al parlament amb les compareixences dels promotors del projecte i dels seus detractors, i a petició de diversos grups parlamentaris. Ho han fet a la Comissió d’Acció Climàtica i just després de la intervenció del Síndic de Greuges, que hi ha presentat el seu informe sobre energies renovables.

El primer a intervenir ha estat el vicepresident de la plataforma contraria al parc, Jordi Ponjoan. Ponjoan ha recordat que fa uns anys ja va parlar a la cambra sobre la necessitat de protegir l’Empordà i que ara hi torna per fer un crit “d’alerta”. “Farem el que calgui contra aquest macroparc i el nostre objectiu és aturar-lo”, ha dit poc després de començar la seva compareixença.

 

Ponjoan ha dit també l’associació no està en contra de les energies renovables però si contra aquest en concret. En aquest sentit, ha insistit en el fort impacte que consideren que tindrà no només en el paisatge sinó també en el turisme i l’economia del territori. “Serà una tremenda notícia”, ha insistit.

Per la seva banda, el director d’Eòlica Marina-Sener Energy, Sergi Ametller, ha defensat el projecte Tramuntana i ha assegurat que les investigacions fetes fins ara constaten que és compatible amb el territori i que l’impacte que tindrà és similar al d’altres instal•lacions que hi ha en d’altres punts d’Europa i de la resta del món. De fet, ha negat que es tracta d’un macroparc i ha recordat que estan buscant el “consens” del territori. “Primer vam presentar una proposta al territori amb 80 molins i ho hem reduït a 35 amb 500 MW”, ha explicat.

Estudiant la prova pilot

A més, ha recordat que paral•lelament estan treballant en la possibilitat d’implementar –abans o exclusivament- una prova pilot amb només 5 aerogeneradors. “Nosaltres estaríem encantats que hi hagués una alta participació pública i que hi hagués un consorci públicoprivat”, ha dit a preguntes dels parlamentaris.

Amb tot, Ametller ha insistit que la seva és només una “proposta” que està en fase inicial i que l’estan elaborant per poder presentar al concurs que faci l’Estat. “No tenim cap concessió”, ha remarcat.

També ha recordat que segons els plans d’ordenació de l’espai marítim de les cinc demarcacions marines espanyoles, només a la LEBA 2 que inclou el golf de Roses, el cap de Creus i la badia de Pals és possible generar aquest tipus d’energia.

“Inicialment, vam estudiar el Delta de l’Ebre però un cop analitzat es va descartar perquè no complia les condicions”, ha dir Ametller, tot recordant que el vent allà és “molt local”. Amb tot, han detallat que estan treballant en l’estudi d’impacte ambiental per quan s’obri el concurs i que ho estan fent des de la “rigorositat”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

091 – 20 de març

Avui hem relatat una baralla de pistolers a l'NBA, hem decidit quin és el millor plat de la gastronomia...
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -