14.5 C
Pals
Dimecres, 1 maig 2024
- Publicitat -

Marc Pérez: “Hi ha dies més col·lapsats que altres a l’Hospital de Palamós, però la veritat és que cada dia ens n’anem sortint”

La Generalitat ha tornat a fer obligatòria la mascareta als centres sanitaris arran de l’increment dels virus respiratoris de les últimes setmanes. L’Hospital de Palamós tampoc s’escapa de l’augment de contagis de virus respiratoris. Per parlar de com es troba la sanitat a la comarca i també de la situació de contagis, ens visita el director d’Especialitats Mèdiques i Atenció a la cronicitat dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, en Marc Pérez.

Ja fa uns dies que l’Hospital de Palamós va arribar a la seva màxima capacitat de llits disponibles, uns 124 en total. Per això, es van posar nou unitats addicionals el passat diumenge com a resposta a l’escalada de casos. Pérez comenta que aquesta ampliació és quelcom recorrent després de les festes de Nadal i ho fan cada mes de gener. Ara bé, una característica d’enguany és que dominen els ingressos de malalts amb característiques mèdiques respiradores, sobretot la grip A, els quals ocupen “un 80% dels llits de l’hospital” i aquest és un fet preocupant.

El director detalla que durant èpoques es requereix molt d’ingrés i també els serveis d’urgències queden col·lapsats. “És una feina feixuga perquè realment els professionals estan treballant al cent per cent”. De fet, avui s’ha anunciat que l’Hospital de Palamós ha suspès temporalment l’activitat quirúrgica per l’augment significatiu de casos de grip. I, és que, com apunta l’entrevistat, s’estan trobant que “la gent està poc vacunada”.

De fet, Salut ha obert aquest dimarts la vacunació de la grip i la covid a tothom, tingui l’edat que tingui. I ja es pot demanar hora per vacunar-se a través de La Meva Salut, de la web de programació o demanant-ho directament al CAP. En la mateixa línia, Marc Pérez també explica que cal intensificar sobretot la vacunació en pacients amb patologia respiratòria, patologia crònica i patologia de base que es pot descompensar perquè són els més sensibles que quan pateixin una infecció requereixin ingressos.

Veient la situació actual, els sanitaris preuen que s’arribi al pic de contagis de la comarca d’aquí a un parell de setmanes i, per tant, esperen una intensificació de l’activitat en els pròxims 15 dies. Finalment, el director ha donat unes quantes recomanacions per poder tractar-se en cas de tenir símptomes i, així, reduir la pressió als hospitals.

D’altra banda, Salut també està treballant en la implementació de l’autobaixa de 3 dies per malaltia lleu per reduir feina als centres d’atenció primària. Marc Pérez remarca que ha de ser “una cosa puntual que durant aquestes setmanes pot servir perquè als metges de capçalera puguin atendre a patologies necessàries”.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios