16.5 C
Pals
Dissabte, 27 febrer 2021

Finalitza la nova restauració dels antics gegants de Torroella de Montgrí

El més llegit

L’incendi que va cremar 378,29 hectàrees a Vall-llobrega, Forallac, Calonge i Palamós el 2014 queda impune

El jutjat penal 4 de Girona absol un acusat que s'enfrontava a 2 anys de presó i a pagar indemnitzacions d'1,2 MEUR

Detenen tres joves per destrossar una casa que ocupaven i entrar a robar a la del costat

Els Mossos els relacionen amb un assalt en una casa de colònies de Torroella de Montgrí

Vídeo: Graven dos exemplars de llúdriga a la Vall del Ridaura de Platja d’Aro

El mamífer havia desaparegut pràcticament de l'Empordà fins la seva reintroducció el 1995

Detinguts dos joves per robar uns 450 euros forçant set màquines de neteja de cotxes en un taller de Palafrugell

La Policia Local i els Mossos els van poder arrestar gràcies a les imatges de les càmeres de seguretat
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -

El Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura, ha culminat la restauració de la parella d’antics gegants de Torroella de Montgrí, que es conserven a al Museu de la Mediterrània del municipi i que daten de 1758. La intervenció s’ha fet in situ al mateix museu, ha durat dos mesos i ha consistit en un estudi detallat de les peces, la conservació curativa d’aquestes i la recuperació de les últimes policromies. Els dos gegants de fusta policromada són dels més antics de Catalunya i per això ja s’havien restaurat diverses vegades. Un cop intervinguts, s’han remuntat els gegants i s’han tornat a col·locar a les sales d’exposició permanent del Museu de la Mediterrània.

gegants de Torroella de Montgrí
Un dels dos antics Gegants de Torroella de Montgrí, abans i després de la darrera restauració.

Fets de fusta policromada, els antics gegants de Torroella de Montgrí consten d’una estructura de fusta i filat de galliner, que conforma el cos, els braços i les espatlles. Sobre aquesta estructura hi ha el bust, mentre que als extrems dels braços s’hi encaixen les mans. Aquests elements es van construir per poder ser desmuntats sense necessitat d’eines. També es conserven alguns dels atributs, com el casc, el sabre, la massa o porra, el penjoll en forma d’heràldica i un ventall. Les parts més antigues són els busts, les mans i el casc, mentre que els cavallets de fusta es van refer entre el 1930 i el 1932, tot i que es van mantenir algunes parts de fusta antigues de la zona dels braços i de les espatlles.

L’estat de conservació dels busts, a l’inici de la intervenció, era “dolent”, segons informa el Departament de Cultura. “Tenien nombrosos aixecaments de pintura, amb risc de pèrdua, i les carnacions de les mans tenien zones molt gastades, fins al punt de deixar a la vista la fusta del suport. En el cas de les mans del gegant, la pintura que restava estava molt ennegrida, mentre que les de la gegantessa tenien repintades bastant maldestres”, detallen.

Intervenció en dues fases

Davant d’aquest estat de conservació, s’ha realitzat una intervenció en diverses fases. Una primera de conservació “curativa” i una segona de restauració. La primera fase ha consistit en la neteja aquosa de totes les superfícies, la fixació de la policromia i la desinsectació i consolidació del suport de fusta, així com del filat de galliner. També s’ha aprofitat per estudiar els diferents elements de les figures mitjançant l’observació directa i a través de radiacions electromagnètiques, com ara la llum ultraviolada. Així mateix, s’han dut a terme tota una sèrie d’anàlisis fisicoquímiques.

A partir dels resultats i conclusions d’aquest estudi s’ha iniciat la segona fase de restauració, en la qual s’han retirat totes les repintades que impedien veure l’última capa de policromia. En el cas del casc, s’ha arribat fins a una policromia blava, més antiga, amb decoracions daurades amb pa d’or. Pel que fa a les mans, s’ha netejat la capa fosca de brutícia i s’han retirat les repintades que cobrien l’última policromia, fins a deixar-la tota, en la mesura del possible, al mateix nivell. Després de la neteja de repintades, s’han envernissat les peces i reintegrat cromàticament.

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

ESPECTACULAR: Fotografien un grup de dofins a les illes Medes

Un grup de dofins ha sorprès les persones que navegaven aquest dijous entre les illes Medes i la costa del Montgrí, a l'Estartit

Altres notícies