9.3 C
Pals
Dilluns, 26 febrer 2024
- Publicitat -

Francesc Montero: “En aquests textos inèdits trobem un Josep Pla molt més crític”

Redacció
Redaccióhttps://www.radiocapital.cat
Ràdio Capital combina una programació musical de qualitat, amb diferents programes informatius i divulgatius.
Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
- Publicitat -
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Francesc Montero: "En aquests textos inèdits trobem un Josep Pla molt més crític"
Loading
/

Francesc Montero, Secretari tècnic de l’Institut de Llengua i Cultura Catalana de la Universitat de Girona, ha presentat al Supermatí el volum inèdit de Josep Pla, descobert fa pocs dies i que ell mateix ha recopilat.

Montero ha titulat aquesta obra “Fer-se totes les il·lusions”, ja que el tarannà que recorre els textos és precisament fer-se moltes il·lusions sense creure en cap. Aquest volum, que Pla hauria anomenat “Vagues notes disperses”, era previst que es publiqués després del llibre “Notes disperses” (1969), l’autor però va decidir autocensurar-se i no presentar-les.

El motiu de l’autocensura va ser el contingut polític d’aquestes notes, que eren molt crítiques amb el règim franquista definint a aquest amb paraules com “envasament de merda en proporcions fantàstiques”. Francesc Montero ha dit que en aquest nou volum “trobem un Josep Pla molt més directe”.

També Josep Pla es mostra autocrític amb la societat catalana, ell considerava que els catalans estaven sotmesos a dues cultures d’irradiació europea: la castellana i la francesa. Deia que malgrat els intents de la cultura catalana d’assimilar-se a l’espanyola, no ho va aconseguir i defensava que s’havia de preservar la identitat catalana: mantenir les essències i l’ànima pròpies.

Això pot semblar contradictori amb l’alineació que tenia l’autor amb el règim franquista, Francesc Montero ha explicat però, que Pla reservava el seu catalanisme radical a l’àmbit privat. En aquestes notes que daten al voltant de les dècades 50 i 60 mostra com al final de la guerra, en principi és un vencedor però com a escriptor català va resultar ser un vençut.

Torna a escoltar l’entrevista sencera

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Dilluns ennuvolat amb risc de ruixats amb tempesta la segona meitat del dia

Dilluns amb cel tapat i ambient poc confortable. Pot ploure i localment ho pot fer amb ruixats acompanyats de tempesta entre la tarda i nit.
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -