Francesc Puig: “Cal millorar la comunicació amb els ciutadans de Torroella i l’Estartit i fer un millor manteniment dels seus carrers”

- Publicitat -

 Avui ens visita Francesc Puig, alcaldable de Torroella de Montgrí l’Estartit per Junts per Catalunya, per avançar-nos alguns detalls de la seva candidatura a les eleccions municipals d’enguany. Bon dia, senyor Puig.

Hola, molt bon dia.

Primer de tot m’agradaria que es definís en tres paraules.

Que em defineixi jo en tres paraules? Bé, sóc persistent. Tinc una experiència provada de molt de temps i aquesta experiència també em fa dir que tinc vocació de servei públic, no? En fi, que seria les tres paraules que definiríem en aquest moment.

Llavors no sé si podria destacar tres aspectes que creu que hagi assolit el govern de Torroella i l’Estartit durant aquests quatre anys de mandat.

Bé, m’és força complicat això. La veritat, perquè de fet ja van guanyar les eleccions amb un programa pràcticament inexistent. Era molt i molt petit. D’aquest programa no han complert absolutament res. Ells diuen que sí. Evidentment que és normal, però podríem agafar aquest programa i veuríem que no hi ha res.

I que hagin complert molt poques coses. De fet, cosa que no portaven al programa l’única cosa que destacaria és que han resolt una part de la franja del Montgrí que estava en mans de propietats privades, però eren per equipaments segons el pla general per equipament públic. Portaven anys patint això els propietaris. Hi havia diners per fer ho i aquesta legislatura s’ha resolt. I jo l’única cosa que em passa pel cap en bona voluntat de dir alguna cosa en bé.

Llavors no sé si podia destacar tres aspectes que potser no hagin acabat d’assolir durant aquests quatre anys de mandat.

Bé, més que aspectes que no hagin acabat d’assolir diguem que per un costat han empitjorat el que siguin tots els serveis a dins de les àrees de l’Ajuntament o sigui avui és molt més, costa molt més d’accedir a l’Ajuntament, d’accedir una comunicació, de tenir una llicència sigui d’obres, d’activitats, com qualsevol cosa avui és molt difícil. La nostra lluita era que aquest temps fos menor, rebaixar-lo. I en aquest moment estem molt i molt lluny dels objectius que havien de ser. En el principi, vull dir, ha anat endarrere això.

Altra cosa, la comunicació. I també són coses que el que li toca ho explicarà diferent, però jo trobo que no s’han comunicat. De fet no s’han comunicat amb els partits de l’oposició pràcticament no ens enteràvem fins que veies alguna cosa i no hi ha comunicació amb els veïns. Es fan les coses sense consultar, es fa la cosa sense comunicar i el poc que han fet no té quins objectius. Bé, hi ha alguna reforma que s’ha fet d’algun carrer que com que tampoc preguntes, tens molts números per equivocar-te i jo això ho trobo una manca per part d’ells.

I després un altre error més que cosa no assolida, o si de fet també es varen presentar amb el mateix partit el president de l’EMD que l’alcalde, dient que això era molt més fàcil que l’entesa entre Torroella i l’Estartit ha sigut tot el contrari. O sigui, estan a tribunals i està tot bloquejat. I quan dic bloquejat vull dir que està bloquejat per subvencions a les entitats, per serveis al veïns. Perquè un problema econòmic greu hi ha un problema d’entesa real entre entre l’alcalde i el president de l’EMD.

I quines són les accions o iniciatives que creu que són prioritàries per a un municipi com és Torroella de Montgrí l’Estartit?

Bé, segurament n’hi hauria moltes. El que passa és que degut a aquesta situació també he explicat i això posaria els meus sentits en el que he dit que han fet malament i que ha reculat. I per a no tan sols recuperar allà on érem, sinó que això hauria d’anar molt més endavant. Primera participació ciutadana. Aquí hi havia un consells de barris que es varen crear a partir del 2003 amb un govern que jo hi era amb l’alcalde Carles Negre, que aquest moment no serveixen per gaire res perquè no es compleix o sigui es fan, no hi va ningú o hi va molt poqueta gent perquè et diuen.

Jo he preguntat a molts que hi anaven a dir perquè hi vas i al final es parla de moltes coses i no avancem. No es fa un seguiment i es queda allà mateix. Llavors, aquesta participació, però efectiva s’ha de tornar a posar sobre la taula i s’ha de fer que funcioni, si cal, dotant-la jurídicament per obligar l’Ajuntament obligar a un mateix a haver-ho de complir això.

Com t’he dit abans, si fas una reforma en un carrer, si treu, si canvies una direcció, si treus uns aparcaments o uns càrregues i descàrregues, doncs això s’ha de consultar perquè afecta molta gent i és molt fàcil que els teus tècnics sobre el pla no s’aguanta tot. I llavors, al carrer, aquí i allà on venen els problemes, les disputes que duren temps i de mal arreglar després, un cop fet. Llavors lo millor, consultar-ho. Jo sóc partidari d’això. Faria un govern de participació total. Aquest seria un punt important del que serà és ja del meu programa.

Un segon punt, doncs a part del nucli del nucli de Torroella, està més o menys cuidat, tota la resta hi ha molts carrers, uns carrers amb voreres trencades, mala accessibilitat, amb carrers amb molt de clots i tot i no s’ha fet absolutament res. Ara suposo que bé, n’hauríen d’haver fet bé, que n’ha fet algun tall, però que poc. Pensava que els sis mesos últims estarien com bojos fent pegats i fent clatades a carrers, però ara s’han fet. Hi ha molta deixadesa en aquesta part que dóna molta feina dels 4 anys.

I per últim, evidentment aquests tres punts últims, perquè n’hi ha molts que em demanen els tres punts d’estar en tres. Per últim, també he dit que aquesta mala relació amb l’Estartit no pot ser. Som el mateix municipi. Es va crear un EMD per deixar de tenir uns problemes que es tenien en aquell moment. Uns conflictes a vegades polítics, a vegades econòmics, i posar una mica d’ordre sobre la taula que poguessin ells portar unes competències que reclamaven.

Va funcionar un temps i en aquest moment no funciona. Funciona, està clar que l’EMD és una bona eina perquè va funcionar llavors. Aquest moment ho posa en dubte. Doncs això sap greu i jo crec que ha de fer un pas endavant. El conveni s’ha de millorar. No esperar dos anys sembla que queden perquè s’esgoti aquest conveni que varen renovar fa dos anys, sinó renovar immediatament. Negociar només d’entrar i arribar a acords, de passar competències. Alguna més se’ls pot passar i llavors revisar aquest conveni econòmic. Si el sistema que es va adoptar i que es va triar en un moment que es desconeixia com aniria, és dolent o no és el millor, es pot canviar, però s’ha de mirar i s’ha d’arribar a acords.

Llavors, què diferencia la seva candidatura respecte als altres partits polítics que es presenten a les eleccions d’enguany?

Bé, com he dit abans, la meva candidatura o concretant més amb el candidat que sóc jo, porto una experiència que no la pot posar sobre la taula ningú, perquè a part d’haver estat els 16 anys i 9 governant, doncs he portat gairebé totes les àrees de l’Ajuntament. Això em dóna una visió que no la té ningú. Potser han estat uns anys alcalde. I evidentment tenen una experiència com a alcaldes, però jo he estat a baix he estat a baix, amb el personal, amb els tècnics i bastant de temps, i m’ho conec pràcticament tot. Llavors aquí hi ha una mica de diferenciació.

I l’altra he sigut un home dialogant, dialogant. Algú podrà dir que no, però jo sempre he acabat dialogant. I quan ens acabem i a vegades inclús emprenyats. S’ha de tornar a seure i s’ha de continuar dialogant. És humà que pot venir un moment de bloqueig o d’emprenyamenta que pot passar amb negociacions dures que n’he tingut, però es deixa reposar una mica i s’hi torna perquè aquest és una mica l’objectiu, l’objectiu polític. Quan acabes el jutjat fracassat perquè s’ha com a polític, jo això no ho faré.

I ja ho ha anat avançant una miqueta. Però quins punts més podria destacar del seu programa electoral per a aquestes eleccions?

Bé, he parlat de he parlat de la participació ciutadana i serà el meu punt estrella. Però i a dins d’aquest tema de la participació ciutadana també et diré un detall més és el tarannà. O sigui, quan s’acaba la legislatura acostumen a fer un balanç de legislatura. Això ho fem tots. Jo que havia estat i ho hem fet, però mai es fa un balanç d’allò que no has arribat a fer. M’has preguntat tot allò que no havia acabat de fer. D’això no en parla. I això no hi ha cap document o cap revista que hi digui.

Jo penso fer-ho. A l’acabar parlarem de tot allò que s’ha fet. Però explicarem el perquè i el perquè no s’ha fet el percentatge que no s’ha pogut arribar, per què no s’ha pogut arribar a això. Aquí vull totalment transparència de comunicació. També he parlat de carrers. Vull fer un pla integral d’accessibilitat de tots els carrers de Torroella i de millora de tots els carrers de Torroella.

Hi ha gent gran que té treballs a sortir al carrer. Clar si no surts, sinó passeges. I ja no només pel nucli, sinó per tot el municipi, no te n’enteres. Jo sí. Jo volto molt. Jo parlo a molta gent i aquest és una de les preocupacions grans que té que té la gent. Hi ha gent gran i no tan gran també.

Bé, hi ha una cosa clàssica que és la neteja i la seguretat i evidentment aquesta no la descuidarem. La neteja s’acaba la plica em penso que en un any i un any hi ha alguna cosa i s’ha de millorar i s’ha de millorar la neteja. En aquest moment hi ha un certa deixadesa en la neteja i la seguretat. Igual no és un tema que sigui bo parlant en campanya. Els temes policials són delicats. Però sí que hi ha coses a millorar en l’aspecte de seguretat i ho posarem o plantejarem.

Després hi ha una sèrie de problemes històrics. A Torroella tenim moltes urbanitzacions i, com a la major part de Catalunya n’hi ha moltes amb problemes i, com dic, històrics. Que no s’han acabat de recepcionar i això comporta uns problemes veïnals de mal servei, mals carrers, de tota mena. Jo voldria acabar amb això. Vaig fer dos anys i poc regidor d’Urbanisme i vaig posar les primeres pedres, vaig posar l’inici de la solució d’uns quants d’algun lloc. Les meves ganes és posar-m’hi de ple i intentar resoldre, si no tots, la major part dels problemes endèmics, aquests que te parlava. No parlaré d’edificis d’infraestructures perquè encara no ho tinc clar. És qüestió de números. En un dels que hi ha hi d’inversió. I això encara no ho puc dir-ho perquè no ho tinc clar jo mateix, és clar.

Llavors m’agradaria preguntar-li, finalment, si és que no aconsegueixen arribar a una majoria absoluta a les eleccions d’enguany, estarien disposats a pactar amb altres formacions polítiques?

Bé, no, no, no. Si no hi ha majoria absoluta, no hi haurà majoria absoluta. Jo ja ho tinc clar en aquest moment, el dia del moment, que hauran passat de 13 regidors a 17 i a més a més es presenten entre 7, 8 i 9 partits a les eleccions. És gairebé inviable i hauria de ser una campanya brutal. És difícil. És difícil. Llavors, evidentment, si vols governar, s’ha de pactar. I dic de pacte preelectorals no n’he fet cap i no en faré cap.

Bé, doncs volia donar-li les gràcies per la seva visita als estudis de Ràdio Capital i també desitjar-li molta sort i encerts en aquestes eleccions municipals que estan a punt a punt d’arribar.

Molt bé, i moltes gràcies pel desitjos de sort. I moltes gràcies també per per la qualitat de venir aquí a tu i a la ràdio.

- Publicitat -