14.6 C
Pals
Dilluns, 20 maig 2024
- Publicitat -

Fruits de tardor

Ràdio Capital, la ràdio del Baix Empordà
Ràdio Capital. La ràdio de l'Empordà
Fruits de tardor
Loading
/

Des d’aquest comentari hem parlat en alguna ocasió de les feines de l’hort, una tasca amb molta requesta al nostre entorn com a activitat de lleure. La barraca i l’hortet permeten practicar la pagesia a nivell aficionat, amb la gratitud de poder collir els fruits d’aquell planter que tan laboriosament hem anat cuidant i regant. D’altra banda una barraca –tant rural com marinera– és un indret ideal de reunió social, on sovint s’hi apleguen gent de procedència diversa al voltant d’una taula ben parada, engrescats en animoses converses.

Xefles a part, ens trobem que ara a la tardor ja hem collit els productes d’estiu. Després de fruites d’aigua com préssecs, abricocs, prunes, cireres o maduixes, a inicis de l’estiu, vindran les tomates, carbassons, esbergínies, pebrots, fesolines…, un estiu amb saboroses escalivades i amanides, si bé ara toca arrabassar les plantes que es van assecant i treure els encanyissats. Unes restes que aniran a parar a la pila de fer foc o als compostadors.

A la tardor encara podem collir melons i xíndries, figues, magranes, codonys, caquis, pomes… i comença a haver-hi taronges i mandarines. La tardor és època de fruites, on podem assaborir exquisits membrillos, compotes o melmelades.

En aquest temps, un cop arrencades les restes de les plantes estiuenques, femarem i tornarem a llaurar la terra, a fi de continuar el cicle estacional. En aquesta ocasió sembrarem carrotes, rabanets, bledes, espinacs, enciam i escarola, alls i cebes tendres. També cal plantar faves i pèsols, que collirem exultants a començaments de la primavera, a fi de poder degustar aquests llegums tendres i exquisits.

Una activitat aquesta, la de l’hort, que ens permet practicar l’exercici, amb les seves dosis d’organització i endreça. I amb la recompensa que ens aporta la satisfacció de poder gaudir dels fruits resultat d’un llarg i perseverant esforç.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios