18 C
Pals
Diumenge, 5 maig 2024
- Publicitat -

Fundació Hospital Sant Carles

Supermatí - opinió
Supermatí - opinió
Fundació Hospital Sant Carles
Loading
/

La Fundació Hospital Sant Carles té una llarga història a Begur, i no pas fàcil, des dels inicis. Ha sobreviscut 278 anys amb molts entrebancs i problemes. La nostra història comença amb el Testament del Dr. Francesc Comas i Ros (Begur 1673 – 1745) atorgat el 26 d’abril de 1744, en el que disposa que amb part dels seus béns es fundi un hospital per a malalts i pobres de Begur, Regencós i Esclanyà.

1.- Qui era el Dr. Francesc Comas i Ros?

Francesc Comas i Ros, fill de Francesc Comas i Ros, pescador de Begur i de Maria Ros i Mauri, va néixer a Begur el 16 de febrer de 1673. Es va casar en primeres núpcies amb Maria Ros i Comas, que va morir el 25 de setembre de 1725. Va celebrar unes segones núpcies el 14 d’octubre del mateix any amb Jerònima Pi-Torras i Oller, Viuda Deulofeu, que també va morir deu anys abans que el Dr. Comas i Ros. No va tenir fills de cap dels dos matrimonis.

2.- Nous Estatuts

Les dificultats  des de la seva fundació van seguir, fins que el 1985, sota la tutela de la Generalitat de Catalunya, es van aprovar els actuals Estatuts: art.1: “Es constitueix a la població de Begur (Girona) el Patronat de l’Hospital Sant Carles com a fundació privada (subjecta a la legislació de la Generalitat de Catalunya). … Art. 2: Seran fins d’aquest Patronat, atendre, en la mesura de les seves possibilitats, els pobres i humils d’aquesta població que el patronat consideri necessitats d’ajut,…”.

La Junta del Patronat quedà constituïda pel Batlle de Begur, com a president, i el rector, com administrador. Hi ha quatre vocals que són elegits per parts iguals pel batlle i el rector. L’antic hospital va esdevenir un bloc d’habitatges de lloguer, amb els baixos del carrer Concepció Pi “Tató” com a botigues, que alimenten l’economia del Patronat.

3.- Actualment

El Patronat de Sant Carles, administra tant bé com sap, la gestió de sis habitatges a l’edifici de l’hospital, i una casa al C/ Dalmai Bernat, amb voluntat de ser habitatges socials al servei de persones necessitades de la Vila.

Els qui van redactar els Estatuts actuals van ampliar les possibles finalitats dels bens del Patronat: “Una vegada satisfetes aquestes necessitats, si la Fundació disposés de més fons, el Patronat podria acordar destinar-los a atendre altres finalitats de la Vila que, no essent estrictament benèfiques, s’ajustin a l’esperit cristià inspirat pel Dr. Comas i Ros i que, a criteri inapel·lable del Patronat, mereixessin ser tingudes en consideració, com activitats culturals, educatives, socials i formatives, àdhuc d’esbarjo i esportives”.

Amb aquest esperit ampli, el Patronat, des de fa quatre anys, concedeix unes beques per a joves de Begur, Regencós i Esclanyà, que vulguin fer estudis superiors o universitaris. En aquests quatre cursos s’han beneficiat dotze joves. Esperem seguir amb aquesta proposta per beneficiar-ne molts més. I, aquestes darreres setmanes la Fundació ha concedit una subvenció de sis mil euros a diverses associacions que treballen en diferents àmbits de la pobresa i la malaltia a la comarca: Fundació Josep Carreras, Càritas Begur, Fundació tramuntana, Fundació Ví-Mar i Oncolliga Girona.

L’obra que un jorn de 1744 va somniar el Dr. Francesc Comas i Ros, un home ric, un gran metge i un home bo, continua. No de la mateixa forma, ben cert. Però una cosa és veritat: l’esperit del fundador no s’ha estroncat. La seva obra no ha mort. El fet d’haver-la pogut adaptar a temps creiem que li pot augurar una llarga vida.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios