Un centenar de persones han participat en la primera edició del carnet estatal de pelador de suro, una iniciativa pionera que s’ha posat en marxa a Catalunya, Extremadura i Andalusia dins del marc del projecte FUTURECORK. L’objectiu és professionalitzar i dignificar aquest ofici mitjançant una formació i certificació rigoroses avalades pel Consell Europeu de Competències Forestals i Ambientals (EFESC).
Amb aquesta certificació s’han establert competències mínimes oficials, s’han creat materials pedagògics de qualitat i s’ha activat una xarxa de formadors i examinadors acreditats. El reconeixement del sector ha estat unànime: es tracta d’una eina per reconèixer l’experiència, millorar la qualificació professional i impulsar l’ocupació verda a les zones rurals.
La formació ha abordat continguts com la seguretat laboral, l’ús d’eines tradicionals i tecnologies innovadores, el coneixement de la qualitat del suro, la gestió sostenible de les suredes, i la pràctica intensiva de la pela. Tant el curs com la participació a l’examen han estat gratuïts, facilitant l’accés a tothom.
Els bons resultats apunten a la possibilitat de convertir aquest model en una política estatal per garantir la qualificació i la sostenibilitat d’un ofici clau per al futur dels boscos mediterranis. Tot i això, la incorporació de les dones continua sent un dels grans reptes pendents del sector.