18.7 C
Pals
Dissabte, 18 maig 2024
- Publicitat -

Glòria. Tres anys del temporal que va destrossar el Baix Empordà

Reportatges
Glòria. Tres anys del temporal que va destrossar el Baix Empordà
Loading
/

Avui estem parlant i molt de l’onada de fred i la nevada lleu que cau a la comarca. Però fa tres anys que un enorme temporal va sacsejar el país i va afectar de manera considerable el Baix Empordà. Les fortes pluges i els vents violents van causar danys materials importants a molts pobles i en alguns casos amb inundacions i desprendiments de terra. El Glòria també li va costar la vida a una persona quan el vehicle en el que anava va ser engolit per una onada a la zona del Port Marina, a Palamós.

Un conductor engolit per una onada al port de Palamós durant el temporal Gloria

A la Bisbal encara recorden com el cabal del riu Daró va pujar com feia anys que no es veia i de fet, no va ser l’únic problema que el Glòria va deixar a la capital de la comarca. Les fortes pluges van afectar la planta potabilitzadora d’aigua que abastia el poble i l’empresa Sorea emetia un comunicat avisant que l’aigua de l’aixeta no era apta per al seu consum.

Imatge del riu Daró al seu pas per la Bisbal, durant el Temporal Glòria, el 22 de gener del 2020
Imatge del riu Daró al seu pas per la Bisbal, durant el Temporal Glòria, el 22 de gener del 2020

Però si el dia 22 de gener preocupava la crescuda del Daró l’endemà la preocupació per les inundacions es traslladava a la zona del Baix Ter, i de nou restriccions d’aigua de boca pels danys patits per la potabilitzadora d’aigua que hi ha a l’entrada de Torroella. De fet, va ser des d’allà mateix que hi vam emetre l’informatiu Supermatí, per explicar a peu de riu els efectes del temporal.

EN DIRECTE – Inundacions i desbordaments pel temporal Gloria al Baix Empordà

Verges, Gualta, Torroella, Ullà, Serra… tots van quedar afectats per la crescuda del riu i tots van patir talls de carreteres i en alguns casos de llum. De fet un curtcircuit en una línia elèctrica que passava a tocar del riu va deixar sense llum els veïns de Verges, Ullà i Jafre. Les imatges del moment són espectaculars.

Però el centre i el sud de la comarca no es van salvar dels efectes del temporal. El riu Ridaura al seu pas per Santa Cristina també anava plè i les platges i passejos marítims de Calonge i Sant Antoni, Sant Feliu o Platja d’Aro van patir de valent els efectes de la pertorbació.

Platja d’Aro demana que el municipi es declari zona catastròfica després del Gloria

A Palafrugell es va endur gairebé tota la sorra de la platja de Calella i el passeig de Llafranc, també malmès es va reparar, en part, amb fons provinents de Costes que va condicionar la reparació a que se’n reduïssin les dimensions. A Tamariu una part del camí es va esfondrar després del pas d’un camió. L’aigua havia descalçat una part del passeig i es va haver de reomplir un forat d’uns cinc metres. A Palafrugell la factura la van xifrar en 1,1M€.

També a Pals va tenir conseqüències, més enllà de la primera línia de mar, ja que els arrossaires van haver de fer front a una forta entrada d’aigua marítima (i per tant, salada) a la zona dels arrossars, posant en risc la collita.

El Baix Empordà fa fixar en 17 milions el cost de la reparació dels desperfectes causats pel temporal, al conjunt de la comarca. En alguns pobles petits, però la factura va ser sagnant, com és el cas d’Ullà, que amb un pressupost de poc més d’1M€ va haver de fer front a 600K€ en desperfectes.

El Glòria es va donar per acabat el 26 de gener del 2020 però els seus efectes es van notar durant molt temps. De fet, algunes de les obres o reparacions encara no s’han pogut fer ja que van quedar aturades per l’arribada de la COVID i les seves conseqüències. Però d’aquest temporal ja en parlarem un altre dia.

De moment, si voleu recuperar tota la informació que vam generar en relació amb el Glòria podeu fer-ho en aquest enllaç. No cal dir que, com sempre que passen coses important per la comarca, a Ràdio Capital sempre hi som!

Ràdio Capital lidera la cobertura informativa del pas del temporal Glòria al Baix Empordà

Galeria d’imatges

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Temps de lectura: 3 minuts

Més àudios