El turisme massiu, la pujada d’impostos i les escombraries: els temes centrals del Govern i oposició de Palafrugell

Joan Vigas, alcalde del Palafrugell, Juli Fernández, cap de l'oposició s s’han vist les cares per tractar temes que afecten al municipi

- Publicitat -

Palafrugell és el municipi amb més habitants del Baix Empordà i on la població creix exponencialment durant els mesos d’estiu. Però aquest municipi també ha experimentat un canvi en l’alcaldia, concretament, el passat mes de maig. Per veure el treball i els temes candents que afecten els diferents nuclis de població del municipi de Palafrugell es troben cara a cara en aquest Govern i Oposició l’alcalde del municipi, Joan Vigas (Som Gent de Poble), i el cap de l’oposició, Juli Fernández (Partit Socialista de Catalunya).

Els dos polítics s’han vist les cares per tractar temes que afecten el municipi com el turisme, les diverses obres que s’estan duent a terme, la pujada d’impostos i taxes o la gestió de la neteja, les escombraries i els residus a la població.

La tradició i la cultura al municipi

Una de les iniciatives culturals que cal destacar de Palafrugell és l’Escola de Carrossaires, que fa pocs dies va obrir les seves portes. Joan Vigas destaca que les persones busquen “sensacions i les Festes de Primavera són sensacions”.

Juli Fernández destaca que aquesta Escola de Carrossaires és una eina per donar continuïtat a les Festes de Primavera, un dels puntals de la cultura de Palafrugell. Tot i això, destaca la importància de crear una “escola de segones oportunitats” per connectar els joves amb oficis que s’estan perdent.

Tot i això, la cultura a Palafrugell va patir la pèrdua de la llibreria Vitel·la a principis d’aquest mes i va quedar-se sense cap llibreria al municipi. Per recuperar aquest fragment de cultura Joan Vigas destaca que no hi ha cap ajuda específica al consistori per aquest tipus de negocis. Tot i això, hi ha ajudes a través de l’IPEP que permeten obrir negocis que han tancat.

Juli Fernández, però, reconeix que les llibreries són negocis que no generin rèdits econòmics molt grans a causa del funcionament del sector. Tot i això, destaca que es donés una ajuda puntual per posar en marxa negocis d’aquest tipus, ja que lamenta que Palafrugell no tingui cap llibreria.

La política municipal i les eleccions pel 2023

Juli Fernández ja havia anunciat la seva candidatura com a cap de llista per les pròximes eleccions municipals que se celebraran al maig del 2023. Tot i això, Joan Vigas no acaba de deixar del tot clar la seva candidatura. De l’únic que està segur és que “necessita un equip” per tirar endavant la gestió d’un municipi com Palafrugell.

L’alcalde del municipi va arribar al càrrec el passat mes de maig i explica que no és una situació fàcil. El període és curt, ja que en un any variar programes i crear o executar nous projectes és complicat. Tot i això, estan tirant endavant projectes que ja hi havia al consistori i intentar millorar.

En el cas de Juli Fernández, reconeix que Joan Vigas fa poc temps que és a l’alcaldia, però que està gestionant projectes de l’anterior alcaldia. A més, afirma contundent que “la política és empatia” i que “en Joan té més empatia que en Josep Piferrer”. Juli Fernández explica convençut que se li dona bé “guanyar eleccions”, però no aconsegueix arribar a pactar.

Fa dos dies es van aprovar la pujada de taxes i impostos pels pressupostos del 2023 a l’ajuntament de Palafrugell. Joan Vigas justifica aquest augment per la pujada de les despeses del consistori i la reducció d’ingressos. Juli Fernández recorda, però, que l’antic consistori liderat per Esquerra Republicana ja havia pujat taxes amb anterioritat després de la seva arribada al govern. Per això, no està d’acord amb aquesta pujada d’impostos que va aprovar el ple municipal, però creu que la pujada d’impostos s’hauria de fer de manera progressiva.

El consens en l’àmbit urbanístic

Les obres de l’Avinguda Espanya encara estan en marxa i es preveu que es comenci la segona fase abans que s’esgoti aquesta legislatura. Joan Vigas reconeix que executar les tres fases de l’obra seria imprudent pel cost pressupostari. Juli Fernández respon convençut que hagués executat de manera diferent les obres. I és que la saturació turística a l’estiu és un dels punts que creu que s’haurien d’haver tingut en compte a l’hora d’executar les obres.

La Carretera Vella també ha estat un dels conflictes més presents durant els últims mesos a Palafrugell. Juli Fernández reconeix que calia fer una actuació, tot i que estan en desacord amb com s’ha dut a terme aquesta reforma a la Carretera Vella. Juli Fernández destaca que s’ha d’arribar a un consens real amb la població.

Joan Vigas respon que per les obres de la Carretera Vella van respondre a la necessitat de reduir la sinistralitat en aquest punt de Palafrugell. Tot i això, reconeix que cal fer més reunions amb els veïns per arribar a un consens i millorar aquesta circulació a la Carretera Vella.

Però el projecte d’urbanització a Aigua Xelida ha provocat desacord en organitzacions com SOS Costa Brava. Joan Vigas reconeix que a la zona de platges hi ha una saturació turística a l’estiu. Tot i això, recorda que durant el mes de maig es va aprovar una moratòria per reduir l’edificació i l’impacte a zones com Aigua Xelida.

Juli Fernández reconeix que en política no es pot fer tot, “hi ha unes limitacions”. El cap de l’oposició reconeix que és complicat que no s’edifiquin projectes que ja han iniciat el seu procés.

La saturació turística

Un altre gran tema que va fer bullir el debat va ser la saturació turística que pateix el municipi, sobretot, durant els mesos d’estiu. Joan Vigas afirma contundent que Palafrugell com a destinació turística “s’ha de cuidar”. Per això, afirma que han de fer que el municipi sigui atractiu a l’hivern i que el nombre de residents augmenti al nucli municipal.

Juli Fernández es posiciona d’acord i per això, les accions s’han de centrar en la demanda. És a dir, no incrementar el nombre de turistes, sinó millorar la qualitat. Per això recorda que, a part de millorar el nucli urbà del municipi, s’ha de millorar el transport públic que connecta Palafrugell amb la zona de platges.

Aquesta saturació turística ha provocat, entre d’altres, un augment dels actes de vandalisme i dels robatoris. L’alcalde del consistori explica que no és “senzill” gestionar l’incivisme i l’educació. Joan Vigas reconeix que s’haurien de proporcionar més efectius per controlar aquests actes de vandalisme i robatoris que s’incrementen a l’estiu. Juli Fernández explica que hi ha tres factors que ajudarien a evitar aquestes problemàtiques.

Els residus i la sostenibilitat

Abans del 2025 s’ha d’instaurar la Zona de Baixes Emissions (ZBE) a Palafrugell. Joan Vigas afirma que els carrers del centre quedarà limitat per la circulació, tot i això, la problemàtica apareix quan afecten artèries on circulen una gran quantitat de vehicles. Joan Vigas reconeix també que encara no hi ha un pla totalment definit.

Juli Fernández explica que el que s’hauria de fer, a part d’instaurar i planificar aquesta ZBE, és crear un transport públic eficient i que connecti els diversos punts del municipi per reduir el màxim possible l’ús del vehicle privat.

La gestió de residus a Palafrugell és un tema que fa anys que preocupa al consistori. El contracte d’escombraries està en revisió, ja que l’empresa va renunciar-hi, i estan valorant crear-ne un de nou. Joan Vigas reconeix que no s’està complint amb les ràtios de reciclatge d’escombraries al municipi. Juli Fernández explica que s’hauria d’invertir a incorporar noves tecnologies i intel·ligència artificial a l’hora de gestionar els residus.

Joan Vigas explica que el nou contracte que es vol tirar endavant proposa, per exemple, la instal·lació de containers mòbils que es col·loquin en una hora determinada del vespre i es retirin l’endemà al matí. La intenció és concretar aquest nou contracte a finals de 2023 i principis de 2024.

- Publicitat -

1 COMENTARI

  1. Ni una sola referència a la la Fundació Palafrugell Gent Gran i la residència i centre de dia !!! Ni als polítics ni als periodistes els interessa el tema?

Comments are closed.