13 C
Pals
Divendres, 3 desembre 2021
- Publicitat -

L’hospital de Palamós i el Celler de Can Roca presenten un gelat amb forma de nas pels pacients que pateixen deglució

'Be water' és un gelat amb la forma característica del nas del pastisser Jordi Roca que busca substituir la barreja desagradable d’aigua amb espessant pels pacients amb ictus

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img
spot_img

El projecte ‘Be water’ ha estat el guanyador de la darrera Beca Joan Prat. Consisteix en un gelat que fa més fàcil i agradable la deglució als pacients afectats principalment per un ictus. La investigació, encapçalada per les logopedes de l’hospital de Palamós, Ivet Clemente i Alba Badell, ha entrat aquesta setmana en fase de proves. L’assaig clínic s’ha realitzat en col·laboració amb Emporhotel i el Celler de Can Roca.

Moltes persones que pateixen un ictus tenen problemes de disfàgia. Això dificulta, o fins i tot impossibilita, fer una deglució correctament i que pot acabar en una broncoaspiració, sigui d’aliments o de la pròpia saliva. Les persones que pateixen aquesta disfunció, han de beure aigua barrejada amb un espessant, la qual no té un gust gaire agradable.

Davant la necessitat de buscar una alternativa, les logopedes de l’hospital, Alba Badell i Ivet Clemente, es van posar en contacte amb el departament de recerca i investigació del Celler de Can Roca. La Ivet Clemente, logopeda del Servei de Rehabilitació de l’hospital de Palamós, ha explicat a Ràdio Palamós la investigació.

 

El resultat ha sigut un gelat amb la forma del nas del pastisser Jordi Roca que conté diferents ingredients que aporten una bona hidratació als pacients que no poden deglutir. Aquest gelat té un gust molt més agradable que els espessants utilitzats habitualment i quan es desfà no deixa anar aigua, sinó que queda una textura molt més espessa.

Un cop el Celler de Can Roca va obtenir la fórmula del gelat, l’empresa de serveis de l’hospital de Palamós, Emporhotel, va la incorporació aquests gelats a la cuina de l’hospital. La Gràcia Artigas, cap de Qualitat d’Emporhotel, ha explicat a Ràdio Palamós el procés que segueixen.

Aquest assaig ara s’ha iniciat a l’hospital de Palamós, però no es descarta que pugui extrapolar-se a altres centres hospitalaris en un futur, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels pacients amb problemes de deglució, principalment per ictus.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Restauren 25 tombes de l’antiga església de Santa Cristina d’Aro

Les restes es van trobar el 1962 amb l'obertura d'un camí d'una nova urbanització
- Publicitat -spot_img

Altres notícies

- Publicitat -