Isabel Castro i Mònica Planas: “Un dels objectius de Monalisi és que l’art sigui més accessible”

- Publicitat -

Ja fa gairebé un any que l’art va inundar un espai únic a Palamós. La galeria Monalisi va obrir les seves portes al carrer Sant Antoni número 2. Aquest és un espai perquè artistes locals i de la comarca que siguin socis de l’entitat puguin exposar les seves obres. Per parlar-nos una mica més de l’associació i de l’espai ens han visitat la presidenta de l’entitat i impulsora del projecte, Isabel Castro, i la secretària de l’entitat, Mònica Planas.

Isabel Castro explica que el projecte quan va començar a dedicar-se al món de la pintura. “Vaig veure que a la zona hi havia una gran quantitat d’artistes, però no teníem un lloc on reunir-nos i exposar les obres que creàvem”, apunta Castro. Per això, va veure la possibilitat de crear un lloc permanent on els artistes poden exposar les seves obres. Fa menys d’un any que es va crear Monalisi, però actualment el projecte compta amb una cinquantena de socis i artistes.

La presidenta de l’entitat reconeix que el Baix Empordà és una comarca on hi ha una gran quantitat d’artistes. “Mai m’hauria imaginat que n’hi hagués tants”, explica Castro. El punt de connexió entre els artistes de Monalisi és la Costa Brava. “Tenim persones de fora de Catalunya o, fins i tot, Espanya, que acaben exposant a la galeria perquè estan de visita a Palamós”, apunta Isabel Castro.

Tot i això, la presidenta de l’entitat admet que l’espai cada cop es va fent més petit amb la quantitat d’artistes que volen exposar a la galeria. “Volíem donar l’oportunitat d’exposar en un espai a autors que encara no són del tot coneguts”, admet Castro. La presidenta explica que hauran de veure com s’adapten i com fan encaixar-ho tot en els pròxims mesos. Mònica Planas relata que no fa falta ser artista per poder formar part de l’associació, sinó que hi poden haver persones que siguin amants de l’art.

Una gran varietat d’artistes

A la galeria d’art Monalisi hi ha una gran varietat d’artistes. Si bé és cert que a la comarca el perfil de pintor s’orienta cap al paisatgisme, també hi ha persones que treballen el retrat, l’art abstracte, ceramistes, les resines, entre moltes altres disciplines. “Tenim una gran varietat de propostes artístiques”, admet Castro. Ara mateix a la galeria s’hi pot veure una exposició dedicada al Carnaval, una festa molt arrelada a Palamós i a la Costa Brava. Tot i això, Mònica Planas apunta que hi ha una gran varietat d’exposicions al llarg de l’any.

Mònica Planas reconeix que el món artístic ha canviat molt en els darrers anys. “Abans era molt més fàcil vendre una obra d’art, ara els artistes toquen la campana quan en venen una”, explica Planas. Apunta que les xarxes socials, la competència o la saturació d’imatges fan que aquesta venda d’obres d’art hagi disminuït en els darrers anys.

Isabel Castro explica que “és complicat que els joves s’interessin per l’art” i que acabin comprant qualsevol obra. Tot i això, apunta que a Monalisi el rang de preu de les obres és molt ampli. Mònica Planas explica que quan va tornar a Palamós també s’esperava trobar més propostes artístiques i que aquestes fossin accessibles a la ciutadania. Ambues membres de l’entitat admeten també que es van sorprendre durant la temporada estival. “Pensàvem que els turistes visitarien la galeria, però les persones que venen a Palamós s’interessen més pel sol i la platja”, explica Isabel Castro. Tant Isabel Castro com Mónica Planas reconeixen la bona relació amb l’Ajuntament de Palamós i la resta d’institucions per impulsar aquest projecte.

A part d’oferir aquest espai perquè puguin exposar-hi els artistes, la galeria d’art també ofereix la possibilitat de fer diversos tallers per a persones interessades en l’art, siguin sòcies o no de l’associació. Isabel Castro admet que la voluntat és que el projecte s’acabi autofinançant per poder oferir més tallers i activitats. I tot i que encara estan arrancant, Isabel Castro creu que podran créixer una mica més.

La influència de l’art

Mònica Planas explica que l’art “ens connecta amb la part més essencial de l’ésser humà”. A més, apunta que és una forma de creixement personal i també l’exploració de la imaginació. Planas reconeix que aquest procés reflexiu i imaginatiu “s’està perdent durant els darrers anys”.

Isabel Castro apunta que l’art vol buscar “el millor de les persones” i explica que la col·laboració amb un projecte cultural dona aquest valor que va més enllà de la competència.

- Publicitat -