Ivan Juanals: “Guanyar-se la vida únicament com a compositor no és fàcil”

- Publicitat -
Veus de l'Empordà
Veus de l'Empordà
Ivan Juanals: "Guanyar-se la vida únicament com a compositor no és fàcil"
Loading
/

A Ràdio Capital ens agrada estar en contacte amb la música i aprendre una mica més sobre l’escenari musical latent al nostre territori. Per això, a Veus de l’Empordà amb la Mar Coll ens visita Ivan Juanals, compositor i músic de Calonge multifacètic.

L’Ivan es defineix com a músic tastaolletes, és a dir, que abarca moltes facetes de la música. I és que li agrada el món de la interpretació, la composició i, de manera més recent, també li agrada el tema de la direcció. Juanals explica que no va ser fàcil escollir la música com a camí vital, però ho va tenir clar.

Guanyar-se la vida únicament com a compositor no és fàcil. En el cas de Juanals, ha hagut de combinar diversos projectes per viure de la música. Juanals explica que a ell no li fa mandra poder treballar en projectes diferents per poder arribar a final de més, al contrari.

La formació

A més, el compositor explica que la música al Baix Empordà podria estar millor, tot i això va estar molt content de començar la seva formació a l’Escola de Música de Calonge. Posteriorment va anar a Girona i, més tard a l’Escola Superior de Música de Barcelona.

Juanals explica que la formació continuada és necessaria en el món de la música. També s’ha de ser curiós i explorar una mica els diferents gèneres i estils musicals per trobar altres estils i seguint-se expandint. Juanals afirma que s’ha centrat molt en el món de la cobla en tots els seus formats. Però explica que el seu estil es veu influenciat pel món del jazz, on se sent molt còmode.

La feina com a músic

Ivan Juanals fa poc que es va veure sorpres amb el nomenament com a director de l’Orquestra els Montgrins, ja que no hi comptava. Li van oferir l’oportunitat de ser el director, un càrrec que fèia 34 anys que no canviava. Durant la prova es va sentir còmode i al final el van acceptar a l’orquestra.

Aquest canvi és aire fresc per l’orquestra i Juanals vol aportar-hi grans coses. Tot i això, afirma que no vol que l’orquestra perdi la seva essència, i és que són músics locals que fan una gran feina.

El músic

Juanals explica que la inspiració no arriba en una hora concreta. Quan li arriba una idea molt bona la intenta plasmar. Tot i això, intenta que els grups o persones que li demanen peces li concretin el més possible, el minutatge o el conjunt musical. I és que Juanals té molts referents a l’hora de compondre.

L’Ivan Juanals té molts projectes pendents i vol seguir sent un tastaolletes. A més, també seguirà treballant amb l’Orquestra els Montgrins, que ja s’ha estrenat el concert 2022 a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí.

- Publicitat -