En una entrevista concedida al Supermatí, el fotògraf Josep Morató ha explicat com ha viscut el reconeixement dels Premis Lux 2025, en què ha obtingut el bronze en la categoria de bodega amb la seva fotografia Pecorino. Es tracta d’un premi estatal que Morató considera com “els Goya de la fotografia”, i que reconeix l’excel·lència en diferents àmbits visuals.
“Em vaig emocionar molt. És un reconeixement que feia temps que desitjava”, ha confessat el fotògraf, que ja havia estat finalista en anteriors edicions. Amb una carrera versàtil, Morató ha estat reconegut en diverses categories com publicitat, arquitectura o gastronomia.
La fotografia premiada, Pecorino, destaca per la seva composició acurada i un enfocament artístic que posa en valor la gastronomia. Morató va treballar estretament amb el cuiner per aconseguir una imatge que combina elements de sala i de cuina: pecorino ratllat, pasta, un ratllador i fulles d’alfàbrega. “La fotografia gastronòmica és un pont entre el xef i el comensal”, ha explicat.
Nascut a Sant Feliu de Guíxols, Morató ha explicat que en entorns petits els fotògrafs han de ser més polivalents: “No és tant una inquietud personal, sinó una adaptació al territori. A Barcelona pots especialitzar-te, aquí hem de cobrir diversos sectors”. Això l’ha portat a treballar amb clients locals de diversos àmbits que busquen imatges de qualitat per promocionar-se, especialment a través de les xarxes socials.
Un dels punts destacats de l’entrevista ha estat la seva reflexió sobre la intel·ligència artificial i el futur de la professió. “La IA no respira, i si no respira, no inspira”, afirma Morató, reivindicant la capacitat humana d’emocionar i crear. Tot i que reconeix que la IA pot generar imatges, defensa que la realitat captada per la càmera segueix tenint un paper insubstituïble.
“Potser la fotografia es reposicionarà, com va passar amb la pintura després de la seva aparició. Però encara és aviat per saber-ho, cal perspectiva”, conclou.



