La Bisbal d’Empordà ha passat de tenir cinc ocupacions o intents d’ocupació per setmana a només una al mes. El motiu és l’acord de l’Audiència de Girona que permet els “desnonaments exprés” a través de l’oficina antiocupacions que fa vuit mesos que es va posar en funcionament. El regidor de Seguretat i Via Pública de l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, Xavier Dilmé, explica que la “clau” és haver tingut tota la infraestructura de l’oficina a punt, en el moment que es va dictar la providència. “Quan tu tens la xarxa muntada, els veïns tenen un telèfon on poder trucar i un policia format en tots aquests temes, et dona una agilitat a l’hora d’actuar, que fa uns mesos era impensable. La valoració no pot ser més positiva”, assenyala Dilmé.
Caiguda “en picat” de les ocupacions a la Bisbal d’Empordà els darrers mesos. Actualment, al municipi hi ha un centenar d’habitatges ocupats, però tots ells fa temps que tenen l’inquilí a dins. Des del consistori han detectat que en els darrers mesos han baixat de manera destacable, coincidint amb l’acord de l’Audiència de Girona que avalava els desnonaments exprés, que permetia fer fora les persones que ocupaven abans de 24 hores.
Això, sumat a l’oficina antiocupacions que va entrar en funcionament el desembre del 2024 per part de l’Ajuntament de la Bisbal, ha fet que les ocupacions consumades i “sobretot” els intents d’ocupació baixessin. El regidor de Seguretat i Via Pública de la Bisbal, Xavier Dilmé, reconeix que la decisió dels magistrats ha estat una eina “fantàstica” i que resol un problema “important que s’havia generat al poble” els darrers anys.
Dilmé, però, destaca també que l’oficina és “determinant”, ja que permet coordinar els veïns, l’Ajunatment i la Policia Local. “Un cop ho tens tot muntat això et permet tenir una agilitat que abans era impensable”, assenyala Dilmé que destaca especialment la caiguda de les temptatives. “Com que saben que estem a sobre d’això i que s’actua i aleshores intenten entrar menys”, destaca el regidor.
Des de principis d’any s’han fet prop d’una setantena d’actuacions policials a la capital del Baix Empordà i la gran majoria han estat per fer fora els ocupes que havien entrat feia menys de 24 hores.
La col·laboració ciutadana
Dilmé destaca que la col·laboració ciutadana és un fet “clau” per poder actuar i és el que “dona sentit” a l’oficina. El regidor de Seguretat assenyala que tot el que s’ha aconseguit “seria impensable” sense els veïns que avisen a la mínima que tenen la sospita que algú està ocupant un habitatge.
A tall d’exemple, Dilmé explica que un domicili del carrer de l’Amor Filial que feia dos anys que estava ocupat va canviar d’inquilí per una disputa entre ells. Això va fer que un marxés, moment que els veïns van aprofitar per alertar l’oficina i evitar que entrés una altra persona.
La importància de la “continuïtat”
Des de l’Ajuntament de la Bisbal remarquen la importància de l’oficina antiocupacions perquè permet que hi hagi “una continuïtat” i els ocupes sàpiguen que l’Ajuntament “hi està a sobre cada dia”. “Fins que no teníem l’oficina i hi havia un servei, era el patrulla el que havia d’actuar. Ara els hi estem a sobre i ells són conscients d’això i opten per altres vies que no són a la Bisbal”, ressalta Dilmé.
El consistori, però, lamenta que del centenar d’habitatges ocupats que tenen actualment al poble, “alguns” que són conflictius i “costa molt actuar-hi”.