10.6 C
Pals
Dimecres, 3 març 2021

La covid-19 tindrà un major impacte econòmic a les comarques de Girona

Així ho revelen les dades de l'Anuari Econòmic Comarcal 2020 del BBVA. L'estudi també mostra que el Valor Afegit Brut del Baix Empordà del 2019 es va estancar amb un avenç del 0,1%.

El més llegit

VÍDEO: Així circulava el Tren Petit per Palamós i el Baix Empordà, en el 65è aniversari del seu darrer viatge

Aquest final del mes de febrer ha fet 65 anys que el Tren Petit, que unia Palamós amb Girona,...

#FactCheckCapital: No, la família de porcs senglars no passeja per Platja d’Aro, és Israel

Un vídeo que ha circulat per les xarxes mostra un grup de porcs senglars, els usuaris diuen que és a Platja d'Aro, però Ràdio Capital ha verificat el vídeo i està gravat en un altre indret

Detingut a Ullà per atracar a punta de ganivet en una benzinera de la Pera

El lladre es va apropar a la treballadora, la va agafar pel clatell i va esgrimir un ganivet de grans dimensions

Set denúncies per tinença i consum de drogues a la via pública en un mes a Palafrugell gràcies a la unitat canina

Intensifiquen el patrullatge diari a les zones on tenen detectat que hi pot haver tràfic d'estupefaents
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

Fotografia: Josep Oliver, director de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, durant la presentació de l’estudi de l’any 2018 / BBVA

L’impacte econòmic de la covid-19 serà major a les comarques de Girona i les del Camp de Tarragona. Així ho va explicar Josep Oliver, catedràtic emèrit d’Economia Aplicada a la UAB i director de l’Anuari Econòmic Comarcal 2020 del BBVA, durant la presentació ahir d’aquest estudi.

Josep Oliver va explicar que això és el que revelen les últimes dades d’afiliació a la Seguretat Social. Al tancament del tercer trimestre, l’afiliació de les comarques gironines va caure prop d’un 4%, igual que a Tarragona, que el descens es va acostar al 5%. Això es deu a la dependència del turisme i la caiguda de la producció industrial. Així ho explicava Josep Oliver.

En canvi, l’eix metropolità serà el territori que millor aguantarà el cop, ja que ha registrat un descens inferior d’aquestes d’afiliació que la mitjana de Catalunya.

Anuari Econòmic Comarcal: les dades del 2019 del Baix Empordà

L’estudi mostra el creixement econòmic de les diferents comarques durant el 2019. Ho fa analitzant el Valor Afegit Brut (VAB), que és la suma dels valors addicionals que adquireixen béns i serveis en transformar-se durant el procés de producció. Aquesta dada serveix per calcular el Producte Interior Brut (PIB), de manera que sovint es consideren sinònims.

Pel que fa al Baix Empordà, el Valor Afegit Brut es va estancar al 2019 amb un augment de només el 0,1%. Les causes d’aquest estancament van ser l’avenç nul del sector terciari i el poc increment de la construcció, només d’un 1,7%. Aquest petit increment de la construcció es deu a l’increment també de l’edificació i promoció immobiliària.

L’Anuari Econòmic exposa que la frenada del terciari l’any 2019 reflecteix la davallada dels serveis privats (-0,5%), ja que els col·lectius van créixer “intensament” (3,3%). La caiguda del sector també expressa els augments febles de les dues branques principals de la comarca (les immobiliàries, amb un 0,8%, i l’hostaleria, que va créixer un 0,7%) i el descens del 3,8% del comerç.

Respecte al Valor Afegit Brut del sector primari: aquest és l’únic que va disminuir a totes les demarcacions de Catalunya, fonamentalment pels resultats dolents tant d’agricultura com de ramaderia. Al Baix Empordà, va patir al 2019 una caiguda del 3,3%.

Respecte al sector de la indústria, aquest disminueix lleugerament, un 0,6%. L’estudi mostra que això deriva directament la caiguda de les manufactures (-1,6%), ja que les produccions d’energia i indústries afins van créixer bastant (4,8%).

Dades més generals

A nivell gironí, el VAB va créixer al 2019 un 1,5%. Aquest total es desgrana amb un avenç contingut del sector terciari (de l’1,8%), un augment també reduït del sector industrial (0,9%), un major increment del sector de construcció (2,5%) i, finalment, una caiguda del 3,5% al sector primari. Aquest 1,5% d’augment del VAB de l’eix de Girona consolida la recuperació, ja que el VAB ja està un 2,6% per sobre del de 2007.

Finalment, a nivell general de Catalunya, l’estudi explica que els resultats del 2019 van significar el final de l’etapa expansiva que va començar al 2013, ja abans de l’esclat de la pandèmia i les seves repercussions econòmiques. En total, el VAB a Catalunya va créixer un 2,1%. Territorialment, destaca el Pla de Lleida com la zona de major creixement del país (2,6%), seguit per l’eix Metropolità de Barcelona (2,3%). Ja per sota el conjunt de Catalunya, hi ha l’eix de Girona (1,5%), i amb avenços menors, les Terres de l’Ebre (1,3%), les comarques del Camp de Tarragona (1,1%), i finalment les Centrals (1,0%) i les de Muntanya (0,5%).

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Ràdio Capital estrena un informatiu audiovisual pels qui no tenen temps de seguir l’actualitat

A Ràdio Capital estrenem una nova secció: Es tracta d'una sèrie d'IGTV a Instagram on cada dia penjarem un resum informatiu en format audiovisual de menys de dos minuts. Presentat per Nerea Cabello

Altres notícies