24.1 C
Pals
Divendres, 4 desembre 2020

La covid-19 tindrà un major impacte econòmic a les comarques de Girona

Així ho revelen les dades de l'Anuari Econòmic Comarcal 2020 del BBVA. L'estudi també mostra que el Valor Afegit Brut del Baix Empordà del 2019 es va estancar amb un avenç del 0,1%.

El més llegit

Una pista de patinatge de gel sintètic aquest Nadal a Palamós

La gran novetat d’enguany per a les festes de Nadal a Palamós és la instal·lació d’una pista de patinatge...

Anna Ribera: “La gran majoria dels positius són asimptomàtics i els que són simptomàtics és perquè tenien una patologia prèvia”

Una de les notícies que més ha destacat al Supermatí d’avui ha estat el brot de 47 positius a...

Detingut un clan per robar violentament joies a gent gran a Calonge

En total s’han detingut cinc persones que ja han ingressat a presó, el valor dels objectes sostrets arriba gairebé a 87.000 euros

Alerten de trucades comercials que es fan passar pel CAP de Palafrugell

Des del CAP de Palafrugell asseguren que no hi tenen res a veure
Temps de lectura: 3 minuts
- Publicitat -

Fotografia: Josep Oliver, director de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, durant la presentació de l’estudi de l’any 2018 / BBVA

L’impacte econòmic de la covid-19 serà major a les comarques de Girona i les del Camp de Tarragona. Així ho va explicar Josep Oliver, catedràtic emèrit d’Economia Aplicada a la UAB i director de l’Anuari Econòmic Comarcal 2020 del BBVA, durant la presentació ahir d’aquest estudi.

Josep Oliver va explicar que això és el que revelen les últimes dades d’afiliació a la Seguretat Social. Al tancament del tercer trimestre, l’afiliació de les comarques gironines va caure prop d’un 4%, igual que a Tarragona, que el descens es va acostar al 5%. Això es deu a la dependència del turisme i la caiguda de la producció industrial. Així ho explicava Josep Oliver.

En canvi, l’eix metropolità serà el territori que millor aguantarà el cop, ja que ha registrat un descens inferior d’aquestes d’afiliació que la mitjana de Catalunya.

Anuari Econòmic Comarcal: les dades del 2019 del Baix Empordà

L’estudi mostra el creixement econòmic de les diferents comarques durant el 2019. Ho fa analitzant el Valor Afegit Brut (VAB), que és la suma dels valors addicionals que adquireixen béns i serveis en transformar-se durant el procés de producció. Aquesta dada serveix per calcular el Producte Interior Brut (PIB), de manera que sovint es consideren sinònims.

Pel que fa al Baix Empordà, el Valor Afegit Brut es va estancar al 2019 amb un augment de només el 0,1%. Les causes d’aquest estancament van ser l’avenç nul del sector terciari i el poc increment de la construcció, només d’un 1,7%. Aquest petit increment de la construcció es deu a l’increment també de l’edificació i promoció immobiliària.

L’Anuari Econòmic exposa que la frenada del terciari l’any 2019 reflecteix la davallada dels serveis privats (-0,5%), ja que els col·lectius van créixer “intensament” (3,3%). La caiguda del sector també expressa els augments febles de les dues branques principals de la comarca (les immobiliàries, amb un 0,8%, i l’hostaleria, que va créixer un 0,7%) i el descens del 3,8% del comerç.

Respecte al Valor Afegit Brut del sector primari: aquest és l’únic que va disminuir a totes les demarcacions de Catalunya, fonamentalment pels resultats dolents tant d’agricultura com de ramaderia. Al Baix Empordà, va patir al 2019 una caiguda del 3,3%.

Respecte al sector de la indústria, aquest disminueix lleugerament, un 0,6%. L’estudi mostra que això deriva directament la caiguda de les manufactures (-1,6%), ja que les produccions d’energia i indústries afins van créixer bastant (4,8%).

Dades més generals

A nivell gironí, el VAB va créixer al 2019 un 1,5%. Aquest total es desgrana amb un avenç contingut del sector terciari (de l’1,8%), un augment també reduït del sector industrial (0,9%), un major increment del sector de construcció (2,5%) i, finalment, una caiguda del 3,5% al sector primari. Aquest 1,5% d’augment del VAB de l’eix de Girona consolida la recuperació, ja que el VAB ja està un 2,6% per sobre del de 2007.

Finalment, a nivell general de Catalunya, l’estudi explica que els resultats del 2019 van significar el final de l’etapa expansiva que va començar al 2013, ja abans de l’esclat de la pandèmia i les seves repercussions econòmiques. En total, el VAB a Catalunya va créixer un 2,1%. Territorialment, destaca el Pla de Lleida com la zona de major creixement del país (2,6%), seguit per l’eix Metropolità de Barcelona (2,3%). Ja per sota el conjunt de Catalunya, hi ha l’eix de Girona (1,5%), i amb avenços menors, les Terres de l’Ebre (1,3%), les comarques del Camp de Tarragona (1,1%), i finalment les Centrals (1,0%) i les de Muntanya (0,5%).

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Mariah Carey estrena nova versió de ‘Oh Santa!’ amb Ariana Grande i Jennifer Hudson

Mariah Carey és la reina del Nadal des de fa una colla d’anys gràcies a ‘All I Want for Christmas is You’, però aquest any ha volgut donar un impuls a una altra cançó seva que es va editar el 2010 ‘Oh Santa!‘. En aquesta nova versió la cantant s’ajunta d’Ariana Grande i Jennifer Hudson…
- Publicitat -

El Festival de Torroella presenta una exposició recordant els 40 anys

De l'Església a l'Auditori s'estructura en quatre moviments, el primer dels quals s'inaugura l'11 de desembre al Museu Palau Solterra de la Fundació Vila Casas, a més a més l'exposició transitarà pels diversos espais que al llarg dels 40 anys han acollit concerts del Festival

El Petit de Cal Eril estrena el videoclip de ‘Com quan dormim’

El Petit de Cal Eril publica avui divendres “Com quan dormim”, una cançó completament nova que apareix coincidint amb els últims concerts de la gira “Energia fosca”. El nou single ja es pot escoltar a totes les plataformes digitals i compta també amb un oníric videoclip realitzat per Escafior Films. En format físic, apareix en…

Novetats de la setmana: Shawn Mendes, Arctic Monkeys, Yungblud, Rosalía

Aquest divendres ha arribat el dia de l’esperat nou disc de Shawn Mendes “Wonder”, on s’inclou la col·laboració de Justin Bieber. També del directe benèfic dels britànics Arctic Monkeys, de la primera col·lecció de grans èxits de The White Stripes, de Yungblud, d’un EP de Bastille, Sigur Rós, Death Cab For Cutie o Calexico. Pel…

Clara Peya estrena ‘Ni el mar’

Després d’estrenar La Niña el passat 13 de novembre, Clara Peya ens porta Ni el mar, el segon single de Perifèria. En aquesta cançó, que compta amb una delicadesa singular, es torna a sentir la connexió entre Clara Peya i Henrio (Enric Verdaguer), cantant d’aquest nou àlbum de la pianista. La mescla de l’arranjament de…

Altres notícies