17.3 C
Pals
Dilluns, 20 setembre 2021
- Publicitat -

La Diputació de Girona posa en marxa un programa digital per promoure la participació ciutadana

Amb el nom de Decidim, aquesta plafaforma s'està implementant com a prova pilot a Palafrugell, Torroella de Montgrí i Palamós

Temps de lectura: 2 minuts
- Publicitat -spot_img

Decidim és el nom de la nova plataforma digital impulsada per la Diputació de Girona per tal de promoure els processos de participació ciutadana als municipis pertanyents a les comarques gironines.

Durant el 2018, aquest projecte ja va començar a funcionar com a prova pilot als municipis de Palafrugell, Palamós i Torroella de Montgrí, entre d’altres. Després de sis mesos d’implementació, el vicepresident Fermí Santamaria ha participat en un grup de treball per poder compartir experiències i propostes de l’ús de la plataforma amb alcaldes, regidors i treballadors dels ajuntaments. Aquesta trobada ha servit perquè la Diputació acabi de definir el pla de serveis de la plataforma Decidim i el pugui oferir conjuntament als ajuntaments de la demarcació de Girona.

“Decidim és una plataforma desenvolupada amb un programari lliure i, gràcies a això, ha esdevingut un projecte col·laboratiu“, afirma la Diputació. Aquesta va néixer el 2016 gràcies a la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i Localret, que és el consorci que agrupa administracions locals catalanes, entre les quals hi ha la Diputació de Girona. Localret té l’objectiu d’impulsar el desenvolupament de xarxes i serveis de telecomunicacions i l’aplicació de les TIC per millorar l’acció dels seus governs, en el context de la societat de la informació. 

El projecte Decidim promou “que la participació de la ciutadania en la presa de decisions que afecten les polítiques públiques municipals no es limiti al vot, sinó que facilita l’accés a la informació; la visualització, tractament i anàlisi de dades, i la deliberació de les propostes. S’afavoreix a la transparència i, així, s’ajuda a augmentar la confiança de les persones amb relació als processos participatius, alhora que garanteix la protecció absoluta de les dades personals dels usuaris”.

A més a més d’oferir serveis als ajuntaments, Decidim també s’utilitzarà per als processos de participació ciutadana que comencin de nou. Per exemple, actualment ho està fent en la candidatura de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera de la UNESCO que té com objectiu identificar les mancances actuals i les fortaleses de la Costa Brava amb relació al compliment dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’ONU per, posteriorment, identificar les accions que el territori assumeix com a camí per garantir-ne l’assoliment.

La Diputació també esta treballant perquè el projecte deixi d’estar en fase de proves i es pugui “oferir als ajuntaments de les comarques gironines perquè hi puguin articular processos de democràcia participativa. En aquest sentit, l’eina també ajudarà a fomentar la col·laboració, l’aprenentatge compartit i el treball en xarxa entre la Diputació i els ajuntaments”.

- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -
- Publicitat -

Altres notícies

- Publicitat -