Els cellers de l’Empordà han començat la verema amb bones perspectives. El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà preveu una producció propera als 60.000 hectolitres, una xifra que s’apropa a la mitjana habitual i que suposa un canvi positiu respecte a les darreres campanyes, marcades per la sequera i el descens de la producció.
Les pluges d’aquesta primavera han estat suficients per garantir un bon desenvolupament de les vinyes. Aquesta situació ha permès una bona maduració del raïm i un estat sanitari òptim. Segons els tècnics del consell regulador, el raïm mostra un bon equilibri entre grau i acidesa, un indicador clau per a l’elaboració de vins de qualitat.
Tot i això, la campanya no arriba al seu màxim potencial. La sequera acumulada dels últims anys ha afectat el vigor de les plantes i els brots futurs. A més, la fauna salvatge com senglars i cabirols continua malmetent part de la collita, sobretot en vinyes aïllades o properes al bosc. També s’ha detectat una afectació creixent dels ocells, que cada cop tenen més impacte en la producció.
Els viticultors han hagut de lluitar contra el míldiu, un fong que es desenvolupa amb la humitat i pot fer malbé la vinya. Aquest any, però, la feina acurada durant la primavera ha permès controlar-ne la presència, i no ha tingut un impacte significatiu en el rendiment final.
La Denominació d’Origen Empordà agrupa més de quaranta cellers que treballen principalment amb varietats autòctones com la garnatxa i la carinyena. Aquestes varietats representen prop de dos terços del vinyar empordanès. L’aposta per aquestes vinyes ha anat acompanyada de vins amb caràcter i identitat pròpia, elaborats per una nova generació de viticultors i enòlegs que exporten prop de 6 milions d’ampolles l’any a més de cinquanta països.