18.3 C
Pals
Dimecres, 7 juny 2023
- Publicitat -

La erra de COMPOSTAR

Tanquem l’any amb l’última de les erres de la Sostenibilitat: Rot, anglicisme que vol dir COMPOSTAR.

I amb aquesta erra acabem el cicle de les 13: rebutjar, reduir, reutilitzar, reomplir, reciclar, recuperar, reparar, reinventar, regular, reincorporar, respectar, reconnectar.

Compostar, no és res més que tornar a la terra allò que és seu per a convertir-ho en matèria orgànica que donarà vida a més aliments.

T’has preguntat mai els viatges kilomètrics que fa la terra que compres en els centres de jardineria pels testos o pel jardí?

Cada baix-empordanès fem una mitja de 84 kg de deixalla orgànica a l’any. Una família de 6 persones fa ½ tona de brossa orgànica anual. Si tota aquesta matèria que generem la compostéssim en un compostador casolà o comunitari estariem fent la propia terra per testos, jardins, horts, suposant un estalvi en l’economía domèstica, estalvi municipal i sobretot pel medi ambient.

Tot això és important fer-ho de manera progressiva per poder-ho establir com a hàbit permanent.

Relacionat amb aquest tema, aprofitant que s’acosten dates especials, una idea de regal per aquella persona que no sé què regalar-li per aquestes festes pot ser un test  de fang dels artistes de la ceràmica empordanesos amb terra compostada a casa, unes llavors d’alguna fruita, verdura o herba que hàgim guardat: taronja, llimona, poma, carbassa, camamilla, malva, malví, card marià,… un missatge especial embolicat amb paper d’estrassa lligat amb corda de cànem i una branqueta d’alzina amb glà. Tot km0 amb projecció cap al futur, d’aquest regal en pot sortir un arbre, unes verdures o unes plantes remeieres que portaran el record de qui ho ha regalat a més de portar el segell implícit del Residu Zero.

Apostem per regals sostenibles i menús de festes amb aliments del nostre entorn i de temporada. La coherència ens persegueix, és temps de fer-li cas.

Ah, i l’arbre de Nadal millor replantar-lo, guardar-lo pel proper any, fer-lo amb materials reciclats però els arbres vius no cal sacrificar-los per 2 setmanes de decoració a casa.

Bones i sostenibles festes km0 a tot l’Empordà.

Temps de lectura: 2 minuts

Més àudios